O aliniere planetară rară este pe cale să se întâmple. Unde și când o poți vedea
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Mai multe planete din Sistemul Solar se vor alinia pe cer în următoare perioadă.

A vedea planetele Sistemului Solar aliniate într-o linie dreaptă este una dintre multele experiențe de observare a corpurilor cerești, iar luna aceasta ai putea avea șansa să o vezi cu proprii tăi ochi.

De la mijlocul lunii aprilie, din emisfera nordică, veți putea vedea Saturn, Marte, Venus și Jupiter, toate aliniate într-o linie aproape perfectă pe cerul de dimineață, înainte de răsăritul Soarelui.

Alinierea începe să se formeze din jurul datei de 17 aprilie, dar va fi cel mai bine vizibilă în dimineața zilei de 20 aprilie. Pentru a vedea alinierea din Europa și SUA, va trebui să vă treziți înainte de răsăritul soarelui în dimineața zilei de 20 aprilie și să priviți spre est.

Acolo, la orizont, dacă sunt condiții meteorologice bune și cer senin, ar trebui să puteți distinge toate cele patru planete aliniate într-o linie dreaptă, deși, după cum au subliniat unii, apropierea lui Jupiter de orizont ar putea să o facă un pic mai greu de distins.

După cum probabil știu deja observatorii pasionați, Saturn, Marte și Venus se văd încă de la sfârșitul lunii martie, dar abia la mijlocul lunii aprilie Jupiter se va alătura celor trei corpuri cerești. Câteva zile mai târziu, în jurul datei de 23 aprilie, aliniamentul va deveni și mai spectaculos, Luna alăturându-se celor patru planete. Această aliniere se întâmplă numai pe cerul Pământului, desigur. Privită dintr-o locație diferită în spațiu, poziția fiecărei planete ar fi complet diferită.

De ce are loc alinierea?

Sistemul solar este plat, fiecare planetă orbitând în jurul Soarelui în același plan, așa că orice aliniere percepută este doar o perspectivă, în funcție de loc și timp. Cu toate acestea, aliniamentele planetare sunt un lucru uimitor de văzut și nu au loc foarte des – cel puțin nu cu alinieri care implică atât de multe planete, la fel ca în această lună.

Acestea fiind spuse, alinierea acestei luni, deși rară în sine, este într-adevăr doar un aperitiv pentru un eveniment și mai incredibil care va avea loc în luna iunie a acestui an.

Pe 24 iunie, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus se vor alinia într-o linie și mai mare, deși probabil veți avea nevoie de un binoclu sau un telescop pentru a vedea pe Neptun și Uranus. De asemenea, alinierea se va întinde pe o secțiune mai mare a cerului, fiind mai greu de observat sau fotografiat.

În ciuda acestor provocări, alinierile planetare majore, vizibile pentru ochiul uman, sunt foarte, foarte rare și au apărut doar de trei ori din 2005 până în prezent, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel