O alergare de 30 de minute sau 10.000 de pași: Un studiu dezvăluie care este cea mai bună metodă pentru pierderea în greutate
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Alergare de 30 de minute sau 10.000 de pași? Un nou studiu dezvăluie care abordare este mai eficientă.

A face cel puțin 10.000 de pași pe zi este considerat de mult timp standardul de aur pentru exerciții fizice.

Cu toate acestea, un studiu sugerează altceva. În esență, concentrarea pe timpul pe care îl petreceți făcând exerciții fizice în loc de numărul de pași ar putea fi la fel de eficientă pentru pierderea în greutate, longevitate și un risc redus de boli de inimă.

Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din Boston au analizat datele pe patru ani de la aproape, studiul fiind făcut pe 15.000 de femei cu vârsta de peste 62 de ani. 

Fiecare participantă a purtat un fitness tracker pentru a măsura nivelul de activitate și a primit chestionare de sănătate pe care trebuia să le completeze în fiecare an. 

"Mișcarea arată diferit pentru fiecare persoană"

Echipa a constatat că femeile care au făcut între 8.000 și 8.500 de pași pe zi și-au redus riscul de boli de inimă cu 40%, în comparație cu cele care au făcut în jur de 3.000 de pași zilnic.

Mai mult, au descoperit că aceeași reducere a riscului a fost valabilă și pentru femeile care au făcut exerciții fizice timp de 75 de minute pe zi - ceea ce sugerează că măsurarea pașilor ar putea fi inutilă.

Studiul este unul dintre mai multe rapoarte recente care demontează regula celor 10.000 de pași, deoarece unii experți susțin că nu există un număr "magic" pentru exerciții fizice. 

Dr. Rikuta Hamaya, autorul principal al studiului și cercetător la Divizia de medicină preventivă de la Brigham and Women's Hospital, a declarat: "Pentru unii, în special pentru persoanele mai tinere, exercițiile fizice pot implica activități precum tenisul, fotbalul, mersul pe jos sau joggingul, toate acestea putând fi ușor urmărite cu ajutorul pașilor".

"Cu toate acestea, pentru alții, activitatea poate consta în plimbări cu bicicleta sau înot, unde monitorizarea duratei exercițiilor este mai simplă. De aceea, este important ca ghidurile de activitate fizică să ofere mai multe modalități de a atinge obiectivele", a mai spus dr. Rikuta Hamaya.

"Mișcarea arată diferit pentru fiecare persoană și aproape toate formele de mișcare sunt benefice pentru sănătatea noastră", a completat aceasta.

Echipa le-a monitorizat non-stop pe femei 

Echipa a recrutat 14.399 de femei cu vârsta de peste 62 de ani care au fost considerate "sănătoase", ceea ce înseamnă că nu aveau boli de inimă sau cancer. Vârsta medie a participantelor a fost de 72 de ani.

Între 2011 și 2015, fiecare femeie a fost rugată să poarte în permanență un dispozitiv de urmărire a activității fizice pe șold, inclusiv în timp ce dormea sau făcea duș. 

În fiecare an, cercetătorii au administrat chestionare privind obiceiurile de sănătate, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, înălțimea, greutatea, menopauza și istoricul medical personal și familial. 

Acestea au fost folosite pentru a determina riscul participanților de boli de inimă și de deces.

Echipa le-a monitorizat pe femei până la sfârșitul anului 2022.

În medie, participantele s-au angajat în 62 de minute de exerciții fizice moderate spre viguroase pe săptămână și au totalizat 5.183 de pași pe zi. Până în 2022, nouă la sută dintre participante au murit și patru la sută au dezvoltat boli de inimă.

Femeile au fost împărțite în categorii în funcție de numărul de minute de exerciții fizice sau de numărul de pași făcuți.

Echipa a constatat că femeile care fie au petrecut cel mai mult timp (aproximativ 200 de minute) făcând exerciții fizice, fie au făcut cei mai mulți pași (aproximativ 8.000-8.500) și-au redus riscul de boli de inimă și de deces cu până la 40%, în comparație cu cele care se aflau în categoria inferioară (nouă până la 12 minute de exerciții fizice sau aproximativ 2.800-3.000 de pași).

Concluzii

"Constatările sugerează că pacienții pot alege între un pas sau un obiectiv cronometrat pentru a-și reduce riscul de deces sau de boli cardiovasculare", au scris cercetătorii. 

"Aceste date susțin cazul includerii atât a ghidurilor bazate pe timp, cât și a celor bazate pe pași în viitoarele recomandări de PA [activitate fizică], permițând indivizilor flexibilitatea de a alege și de a urmări metrica de activitate preferată", au notat aceștia.

"Astfel, clinicienii pot îndruma pacientele de sex feminin în vârstă de 60 de ani sau mai mult să utilizeze obiective bazate pe timp sau pe pași, în funcție de preferințele lor, pentru a-și monitoriza nivelurile de PA", se arată în cercetare.

Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că majoritatea femeilor erau albe și "cu un statut socio-economic mai ridicat". În plus, cercetarea a fost observațională, astfel încât concluziile nu pot fi 100% confirmate. 

Studiul a fost publicat luni în JAMA Internal Medicine, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel