Nutriționist: Cum arată farfuria IDEALĂ, de SLĂBIT și de ÎNGRĂȘAT
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat ce înseamnă o farfurie ideală.
„Când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații / amidonul / făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină - principalul hormoni de îngrășare al organismului. Deci recomandarea care spune "elimină pâinea și vei slăbi" are sens. Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cât și cel psihic sunt afectate grav.
Ce ne rămâne de făcut?
Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase? oricare dintre variantele de mai jos:
-o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma
-3 linguri de paște făinoase sau orez- cât pumnul
-3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)
-un cartof mediu
-o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
-4 crackers sau 2 dischete de orez expandat.
Cum arată farfuria IDEALĂ?
Jumătate conține legume (50%), un sfert (25%) conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria DE SLĂBIT?
Făinoasele dispar cu desăvârșire. Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie DE ÎNGRĂȘAT", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News