"Nunţi, botezuri, înmormântări", filmul românesc apărut înaintea lui Teambuilding, dar despre care nu a vorbit nimeni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Nunti, Botezuri, Inmormântari
Facebook Nunti, Botezuri, Inmormântari
Ultimele luni din 2022 şi primele luni din 2023 au reprezentat, poate, un boom pentru filmul românesc. Teambuilding şi Mirciulică s-au bucurat de o promovare intensă pe reţelele de socializare, lucru care a adus publicul românesc în cinematografe. 

Au vândut sute de mii de bilete, dar şi-au atras şi mii de critici. Despre Teambuilding s-a scris şi s-a vorbit intens după ce a apărut pe Netflix. Ba că nu e bun, ba că se înjură prea mult, ba că e o deviere uriaşă de la linia filmelor româneşti câştigătoare de premii internaţionale. 

După ce a apărut pe Netflix pe 1 februarie, prin acelaşi proces a început să treacă şi Mirciulică, filmul în care vloggerul Mircea Bravo joacă rolul unui tânăr care pică examenul de admitere la magistratură şi este nevoit să se angajeze, prin pile, ca jurist la o firmă de salubritate din Gherla, Cluj. Filmul merge pe o idee extrem de reală, a angajărilor pe pile, a supravieţuirii pe bază de "cunosc pe cine trebuie" şi "Ştii cine sunt eu?", însă nu convinge. În parte din cauza modului în care a fost filmat, ca un vlog pe alocuri, în parte din cauza dialogului lipsit de strălucire. Dar asta este. Filmul a strâns, totuşi, peste 300.000 de plătitori de bilet în cinematografe şi este în topul vizionărilor pe platforma de streaming. Deci poate nu e chiar atât de groaznic. 

Dar mai e un film românesc, apărut cu o săptămâna înaintea lui Teambuilding, adică pe 23 septembrie 2022 (asta în cinematografele din România, pentru că la nivel internaţional avusese premiera în luna iulie), şi despre care nu s-a vorbit deloc. Este vorba despre "Nunţi, botezuri, înmormântări", cu Şerban Pavlu şi Gheorghe Ifrim în rolurile principale. Un film în care, culmea, nu se înjură, iar umorul e la el acasă. 

Ce faci când cumperi un teren şi vecinul tău este un club exclusivist care organizează adesea evenimente cu muzica dată la maximum? Şi ce faci când proprietarul clubului este în relaţii bune cu poliţiştii locali? Ei bine, te răzbuni. Sau măcar încerci! Şerban Pavlu, pe care eu îl consider mai degrabă un actor serios, sobru, după rolul din Umbre, m-a surprins plăcut în acest film. De Gheorghe Ifrim, cunoscut de prea mulţi doar ca primarul Vasile din Las Fierbinţi, nu mai e nimic de zis.

Iar dacă la toate astea mai adaugi un manager de club cu numele... Bărbat, o poliţistă locală mult prea zeloasă şi câţiva bodyguarzi forţoşi, alături de o mireasă crescută în puf, efectul e garantat. N-ai cum să nu râzi la filmul ăsta! 

Şi poate că acum, la câteva luni după apariţie, e timpul ca acest film să primească laudele pe care le merită! Şi să se vorbească despre el cel puţin la fel de mult cum s-a vorbit despre Teambuilding. 

În cinematografele româneşti rulează deja Ramon, filmul cu Pavel Bartoş despre care se vorbeşte de câteva luni bune, şi urmează să apară şi Haita de Acţiune, cu Matei Dima (BRomania) şi Antonia. Este, în mod clar, o perioadă în care filmul românesc vinde! Şi nu trebuie să fie toate filmele demne de Cannes. Unele sunt bune şi dacă nu fac nimic altceva decât să îţi descreţească fruntea după o zi plină! 

Vizionare plăcută! 

*acest articol reprezintă o opinie

CITEŞTE ŞI Teambuilding "a spart ghinionul" filmelor româneşti. Vâlcu: Nu mai permite smiorcăiala aia că nu vine lumea la filme româneşti

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel