Numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi, la mâna PDL
Numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeană de Conturi se află se află la mâna europarlamentarilor PDL, care ar trebui să dea un vot în plenul PE, marți seara, la Strasbourg. Eurodeputatul Cătălin Ivan, liderul delegaţiei PSD în Parlamentul European, cere europarlamentarilor PDL să voteze în plenul PE, în favoarea ocupării de către ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a postului de la Curtea Europeană de Conturi.
Ministrul MAEur, Leonard Orban, a primit, la 26 septembrie, de la Comisia de Control Bugetar un vot aviz negativ pentru postul de membru al Curții Europene de Conturi, deși raportorul recomandase un aviz favorabil după încheierea audierilor.
Scorul a fost strâns, 14 europarlamentari votând împotrivă și 12 pentru. Balanța ar fi fost înclinată în defavoarea ministrului afacerilor europene de către europarlamentari ai PDL care au înlocuit membri permanenți ai Comisiei de Control Bugetar.
Cătălin Ivan a declarat că eurodeputaţii PDL vor avea ocazia să "repare greşeala" din 26 septembrie, la votul din cadrul Comisiei pentru Control Bugetar a PE, când Orban a primit aviz negativ.
"Odată cu votul din plenul reunit la Strasbourg, europarlamentarii PDL au ocazia să mai spele puţin din ruşinea pe care au adus-o României luna trecută şi să voteze în interesul ţării lor, în interesul românilor pe care îi reprezintă în Parlamentul European. Le solicit ferm să înceteze cu jocurile meschine de partid, să-şi respecte ţara şi să voteze româneşte, pentru tehnocratul Leonard Orban. Vreau să văd măcar puţină demnitate din partea membrilor PDL! Vreau să văd că sunt în stare, măcar în ultimul ceas, să susţină un conaţional pentru un post prestigios în Europa. Dacă regretă măcar puţin atitudinea anti-naţională din septembrie, europarlamentarii PDL sunt obligaţi acum să arate acest lucru prin vot", afirmă Ivan, într-un comunicat.
Votul din plenul PE este decisiv în privinţa ocupării de către Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi din Luxemburg, în condiţiile în care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ. Votului din plenul PE îi urmează şi o validare de către Consiliul European, însă aceasta reprezintă doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News