Numirea Arabiei Saudite în fruntea Comisiei ONU pentru drepturile femeilor stârnește critici
Arabia Saudită a fost aleasă să conducă Comisia ONU pentru Egalitatea de Gen, însă numirea regatului în această funcție, în contextul istoricului său "abisal" în domeniul drepturilor femeilor, a generat condamnări din partea organizațiilor pentru drepturile omului.
Ambasadorul saudit la ONU, Abdulaziz Alwasil, a fost ales președinte al Comisiei pentru statutul femeilor (CSW) prin "aclamație" miercuri, în lipsa unui candidat rival sau a unei opoziții în cadrul întâlnirii anuale a CSW de la New York. Alwasil a fost susținut pentru această poziție de către grupul de state Asia-Pacific din comisie, relatează The Guardian.
În mod obișnuit, un stat deține președinția comisiei pentru doi ani, dar Filipine a fost sub presiune din partea altor membri ai grupului Asia pentru a împărți mandatul și a transmite funcția altui stat după un an. Se aștepta ca Bangladesh să preia funcția, dar la finalul procesului electoral, Arabia Saudită a făcut presiuni pentru a deține președinția, acțiune văzută pe scară largă ca o încercare de a-și lustrui imaginea internațională.
Grupurile pentru drepturile omului au subliniat imediat ironia ca CSW să fie condus de o țară în care există diferențe atât de mari între drepturile bărbaților și ale femeilor. Sherine Tadros, directoarea biroului Amnesty International din New York, a atras atenția că Arabia Saudită va ocupa postul de președinte anul viitor, la aniversarea a 30 de ani de la Declarația de la Beijing - referința globală pentru promovarea drepturilor femeii.
Misiunea Arabiei Saudite la ONU nu a dat curs solicitărilor de comentarii, dar oficialii saudiți au evidențiat o lege a "statutului personal" adoptată în 2022 ca dovadă a progreselor înregistrate în privința drepturilor femeilor. Cu toate acestea, legea prevede că femeile trebuie să obțină acordul unui tutore masculin pentru a se căsători și stipulează obligativitatea de a-și asculta soțul, sprijinul financiar din partea acestuia fiind condiționat de "supunere".
"Alegerea Arabiei Saudite ca președintă a Comisiei ONU pentru Statutul Femeilor arată o desconsiderare șocantă pentru drepturile femeilor la nivel global.", a declarat Louis Charbonneau, directorul ONU din cadrul Human Rights Watch.
Activistul a mai adăugat că organizațiile pentru drepturile omului au încercat să facă lobby pe lângă alte state membre CSW, care includ țări cu un istoric mult mai respectabil referitor la drepturile femeilor, ca Olanda, Japonia, Portugalia sau Elveția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News