Data actualizării:
Data publicării:

Capitala Thailandei își schimbă numele. Nu i se va mai spune Bangkok. Cum se va numi

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (suzukii xingfu)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (suzukii xingfu)

Capitala Thailandei va primi un nume nou. Biroul Societăţii Regale a anunţat schimbarea.

Biroul Societăţii Regale a anunţat schimbarea numelui oficial al capitalei Thailandei, din Bangkok în Krung Thep Maha Nakhon. Cu toate acestea, numele Bangkok va fi în continuare recunoscut. Noul nume oficial, Krung Thep Maha Nakhon, nu va intra în vigoare până când nu va fi verificat de o comisie însărcinată cu examinarea tuturor proiectelor de lege. Numele Bangkok va fi pus între paranteze.

Într-o postare pe Facebook, adjunctul purtătorul de cuvânt al guvernului, Ratchda Dhanadirek, a declarat că numele thailandez Krung Thep Maha Nakhon va fi folosit doar ca denumire oficială, în timp ce numele Bangkok va fi în continuare recunoscut, după ce anunţul privind schimbarea numelui a atras critici publice, scrie Mediafax.

Ca rapuns la reacţii, Biroul Societăţii Regale a postat, de asemenea, un mesaj potrivit căruia vor fi folosite ambele denumiri, Krung Thep Maha Nakhon şi Bangkok, relatează Bangkok Post. Bangkok este folosit în mod oficial din noiembrie 2001. Numele provine de la o zonă veche din Bangkok, care acum face parte din marea zonă metropolitană a capitalei. Din punct de vedere istoric, a fost folosit în mod neoficial pentru o perioadă lungă de timp.

Krung Thep Maha Nakhon, sau „Krung Thep”, aşa cum spun majoritatea thailandezilor, sunt versiuni mai scurte ale numelui ceremonial al capitalei, care este „Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”. Nume ce se traduce: Oraşul îngerilor, marele oraş al nemuritorilor, magnificul oraş al celor nouă pietre preţioase, sediul regelui, oraşul palatelor regale, casa zeilor încarnaţi, ridicat de Vishvakarman la îndemnul lui Indra.

Până-n 2030, metropola asiatică ar putea să fie acoperită parţial de apă

Construit pe terenuri mlăştinoase la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării, acest megalopolis cu peste 10 milioane de locuitori "se scufundă astăzi cu 1-2 centimetri pe an şi riscă să fie afectat de inundaţii foarte importante în viitorul apropiat", a dezvăluit Tara Buakamsri, directorul filialei thailandeze a asociaţiei Greenpeace, într-un interviu acordat pentru AFP.

În timpul marilor inundaţii din 2011, peste o cincime din oraş a fost acoperit cu apă. Zonele periferice au fost deosebit de afectate, în timp ce cartierul de afaceri a fost scutit de un veritabil dezastru graţie unor diguri ridicate în mare grabă. Acest scenariu ar putea să se repete din ce în ce mai des: aproape 40%" din oraş ar putea fi inundat începând din 2030, potrivit previziunilor Băncii Mondiale, ai cărei specialişti consideră că Bangkok este unul dintre cele mai ameninţate oraşe din Asia, alături de Jakarta.

Bangkok, considerat "un oraş obez construit pe un schelet de copil", potrivit unei expresii folosite de geologul Thanawat Jarupongsakul, este mai întâi victima propriei sale dezvoltări frenetice: greutatea blocurilor de tip zgârie-nori, care nu încetează să fie construite în acest oraş aflat într-o perpetuă transformare, contribuie la scufundarea progresivă a metropolei.

"Iar numeroasele canale care traversează capitala, denumită în trecut 'Veneţia Orientului', au dispărut în mare parte, fiind acoperite de o importantă reţea rutieră. Ele reprezentau totuşi un bun sistem de drenaj natural", a declarat Suppakorn Chinvanno, expert în chestiuni climatice la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel