Data actualizării:
Data publicării:

Ziua UNATC "I.L. Caragiale". Adrian Titieni, Laurențiu Damian, Radu Gabriel, discursuri emoționante

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Cultura
WhatsApp

Ziua Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" a fost sărbătorită vineri, 30 ianuarie în Sala Ileana Berlogea (Str. Matei Voievod, nr. 75-77). În acest loc s-au adunat profesori, nume grele ale teatrului românesc, dar și studenți.

Florin Zamfirescu, Gabriel Fătu, Adrian Titieni, Laurențiu Damian, Radu Gabriel s-au numărat printre numele mari ale teatrului care au fost prezente la UNATC, vineri, 30 ianuarie. Aceștia din urmă au ținut discursuri emoționante despre marele I.L. Caragiale, maestrul spiritual al universității.

În rândurile de mai jos, DC News vă prezintă câteva declarații pe care Adrian Titieni, Laurențiu Damian, Radu Gabriel le-au făcut cu ocazia acestui prilej important.

Prof. univ. dr. Adrian Titieni, Rector UNATC "I. L. Caragiale" 

"Mă îndrept cu respect întru cei prezenți astăzi, aici, de ziua UNATC și de ziua lui Ioan Luca Caragiale. Din multele lucruri pe care aș vrea să vi le spun, mă gândesc la faptul că "Simț enorm și văz mpnstruos" are o conotație greu surmontabilă. Oferă povara monstruozității viziunii și a enormității simțirii. Nu știm dacă suntem contemporani lui Caragiale sau dacă el este contemporanul nostru. Îndrăznesc să spun acest lucru pentru că este temă generică în situații cheie, în situații speciale. Toată lumea se întoarce la acest reper: Caragiale și lumea lui.

(...)

Cred că ceea ce se întâmplă în mare se reflectă în mic. Dacă facem o observațională trecere în revistă vedem că ceea ce se întâmplă în mare nu este deloc în regulă. Lucruri care aparent sunt departe de noi sunt, de fapt, foarte aproape dat fiind faptul că ceea ce poate fi numit război din cauze etnice, religioase este aici, în preajmă, este cu noi. În mic se reflectă această disjuncție permanentă, dar nu îmi dau seama dacă există soluție... totuși fără îndoială există. Natura – așa cum a fost creată – are posibilități de a-și rezolva situațiile conflictuale și accidentele. Mă întreb dacă noi avem vreun rol, iar când spun NOI mă gândesc la această instituție și la profesioniștii pe care îi formăm. Eu cred că da – avem un rol foarte important. Operăm pe un teren al omenescului care ar putea într-un fel să aducă ființa la identitate adevărată. Vă rog să nu considerați că spun lucruri care nu își iau locul. Vă mulțumesc celor prezenți astăzi aici. În același timp, am durerea și dezamăgirea faptul că de ziua lui Caragiale și de ziua UNATC... suntem doar atâți. Întorcându-mă la rolul nostru, cred că am putea crea o coerență a viziunii de a fi împreună.

Nu știu ce ar spune Ioan Luca Caragiale dacă ar survola Bucureștiul și Matei Voievod 75-77. Probabil că nu vom afla niciodată. Nu știu dacă a stat prin preajma acestei nații și s-a uitat la întâmplările diverse care au fost mediatizate, dar cert este că totul este ciclic, totul este recurență. S-ar putea să fim într-o curbă descendentă și sper să fim chiar în Groapa Marianelor de unde vom face pași ușor-ușor, ne vom ridica și ne vom bucura că suntem împreună și vom realiza cât de fericită este condiția noastră", a zis Adrian Titieni.

Prof. univ. dr Laurențiu Damian, Președinte Senat

"Vă mulțumesc că ați răspuns invitației de a fi alături de noi de ziua UNATC, de ziua patronului spiritual Caragiale. Văzând această sală, sentimentul meu este plin de respect față de cei care sunt prezenți aici. Și cum spunea marele George Enescu că poate să cânte la vioară chiar și cu un singur spectator în sală, eu beneficiind de mai mulți spectatori, mi-am pregătit un speech care să vă descrețească frunțile. Noi suntem profund legați de Caragiale. Nici nu știm cât și mai ales UNATC care prin teatru și film împlinește aspirația lui Caragiale. Unii dintre noi suntem personaje din piesele sale. De fapt, această nație a aspirat mereu spre visul eminescian și s-a mulțumit cu zona terestră a personajelor lui Caragiale. Iată de ce îmi face o mare plăcere să-mi amintesc că mari regizori de film și de teatru și-au dat mână în a-l pune pe scenă sau pe ecrane pe marele Caragiale", a spus Laurențiu Damian.

Prof. univ. dr. Radu Gabriel, Departament Arta Actorului

"Am găsit un citat de-ale lui Caragiale care spune așa: Dar un teatru care să placă trebuie să fie fierbinte, să dogorească până în fundul galeriei. Actorii, când ies pe scenă, trebuie să fie niște obsedați. O clipă să nu-l ierte pe public a-și veni în fire, a-și da seama de ce vor cu el: sa-l ia repede, sa-l zguduie, să-l amețească, să-l farmece, să-l vrăjească, mai știu eu cum să zic? Când or ieși din teatru, nici doi ochi să nu fie uscați și siguri: Toți să fie împăienjeniți de emoție, umezi de plâns ori de râs. Așa teatru da! La așa teatru, dă năvală publicul ca la o binefacere", a zis Radu Gabriel.

Seară dedicată atât teatrului, cât și filmului

Seara a fost dedicată atât teatrului cât și filmului, prin vizionarea a două producții de succes ale UNATC: scurt-metrajul "Acordajul Profesorului Octav" în regia lui Germain Kanda (student Master Regie de Film), distins cu Premiul Criticii la Festivalul CineMAiubit 2014 și spectacolul de teatru „Scaunele / Lecția" de Eugene Ionesco, prezentat și la Arizona State University în noiembrie 2014. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel