Numărul organelor disponibile pentru transplant ar putea creşte. Descoperire medicală importantă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets, Pexels
Fotografie de la Anna Shvets, Pexels
Cercetători americani din domeniul medical au anunţat o descoperire care ar putea majora numărul de organe disponibile pentru transplanturi.

O echipă de la Universitatea Yale a reuşit revitalizarea parţială a unor organe prelevate de la porci, la o oră după ce animalele au fost ucise.

Tehnologia se bazează pe un fluid sintetic; foloseşte sânge artificial pentru a transporta oxigen şi a preveni formarea de cheaguri şi recurge şi la substanţe chimice care să susţină corpul şi să împiedice procesele chimice care culminează cu moartea celulelor.

Studiul publicat în revista "Nature" arată că anumite funcţiuni ale organelor au fost restaurate, iar celulele au fost parţial revitalizate. Scopul ştiinţific este ca această tehnologie să fie folosită pentru a păstra pentru mai mult timp în funcţiune organele folosite la transplanturile pe oameni, aşa încât acestea să poată ajunge la pacienţii care au nevoie de ele.

Studiul a fost deja lăudat ca un moment incredibil de semnificativ în cercetarea medicală, scrie Rador. 

Doi pacienți aflați în moarte cerebrală au primit inimi de porc modificate genetic

Oamenii de știință de la Universitatea din New York (NYU) au transplantat cu succes inimi de porc la două persoane aflate în moarte cerebrală, potrivit Euronews. Astfel, continuă eforturile de a rezolva problema lipsei de organe umane pentru transplant. Inimile modificate genetic au fost transplantate la două persoane care muriseră recent și care erau menținute sub ventilație artificială, a anunțat marți echipa de la NYU Langone Health.

Inimile au funcționat normal

Procedurile au fost efectuate în lunile iunie și iulie 2022, iar fiecare primitor a fost monitorizat timp de trei zile. Nu s-au remarcat semne de respingere timpurie, a precizat echipa, iar inimile au funcționat normal cu medicamente standard post-transplant și fără suport mecanic suplimentar. Inimile au fost prelevate de la porci care aveau zece modificări genetice: patru pentru a preveni respingerea și creșterea anormală a organelor; șase pentru a preveni perturbările cauzate de incompatibilitățile dintre porci și oameni.

Cazul lui David Bennet

Cele două transplanturi au avut loc la câteva luni de la moartea lui David Bennett, prima persoană care a primit o inimă de porc modificată genetic. Bennett suferea de o boală cardiacă în fază terminală înainte de a primi transplantul pe 7 ianuarie, la Universitatea din Maryland. Acesta a murit la începutul lunii martie, după ce starea sa a început să se deterioreze. Motivele pentru care noua sa inimă a eșuat în cele din urmă sunt încă neclare, însă un studiu realizat după moartea sa a precizat că la autopsie nu s-au găsit semne de respingere tipică. Chirurgii americani au transplantat în premieră, în ianuarie, o inimă dintr-un porc modificat genetic la un pacient, o premieră mondială. Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a dat undă verde operației în ajunul Anului Nou. Operația a arătat pentru prima dată că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără respingere imediată. Din păcate, David Bennett a fost declarat neeligibil pentru un transplant uman. Acea modificare genetică a fost făcută de compania Revivicor, care a furnizat și un rinichi de porc pe care chirurgii îl conectaseră cu succes la vasele de sânge ale unui pacient cu moarte cerebrală din New York în octombrie. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel