Data publicării:
Numărul 2 din PNL: Conduc cu mână de fier. Liberalii revoltați au plecat, rămân cei cu onoare
Secretarul general al PNL, Marian Petrache, crede că unii liberali sunt încă nemulțumiți că n-au primit nicio funcție la Congres, dar avertizează că partidul trebuie să fie unit în vederea câștigării alegerilor prezidențiale. Liderul PNL susține că administrează cu mână de fier PNL-ul și că nu va permite "anarhie" în partid. Prezidențiabilul Klaus Iohannis nu este încă foarte bine cunoscut în filiale, admite Petrache.
DC News: Ce s-a întâmplat la întâlnirea de la Iași? Există un sâmbure de revoltă în PNL?
Marian Petrache: Eu am convocat întâlnirea de ieri să aflu când au fost motivele. Am aflat o parte din motive, dar pentru că ei au un program foarte strâns am hotărât să ne întâlnim din nou astăzi să purtăm discuția până la capăt. Au fost unele nemulțumiri, firești în orice organizație mare. Nici eu n-am comunicat cum se cuvine pentru că întrebarea pe care am pus-o ieri președinților a fost una lămuritoare, pe care trebuia s-o pun tuturor înainte de întâlnire. S-a înțeles după ce am explicat de ce am ales Iașiul, că Iașiul a fost ales ca locație suficient de departe, cu mijloace de transport insuficiente și cu o zi înainte de începerea ședințelor Senatului și Camerei Deputaților. Au fost nemulțumiri și legate de faptul că unii dintre nemulțumiți n-au prins funcții de conducere la Congres și probabil că asta i-a nemulțumit și n-au exprimat-o.
Credeți că vor estompa nemulțumirile în timp?
Cei care s-au revoltat au plecat. Cei care au onoare au rămas.
Sunt liberali care spun că dvs. conduceți cu mâna de fier campania....
Viața a dovedit că ai rezultate atunci când ești corect, dar conduci cu mână de fier. N-am auzit nicio poveste de succes care să nu aibă un management de acest fel. Ceea ce se întâmplă acum sunt roadele culese dintr-o muncă mai veche. PNL-ul nu a avut niciodată un secretar general care să aibă o anumită ținută față de filiale, din păcate nu a avut un vicepreședinte organizatoric, s-a dorit un PNL mai mic ca să se joace cu el. Au mai apărut oameni, Cristian Bîgiu, de la Buzău, Cipri Dobre, de la Târgu Mureș, Molos, Răducu Filipescu, Marian Petrache, care și-au dorit altceva de la partidul ăsta. Nu să-l bage unii în buzunar și să plece la negocieri.
Klaus Iohannis- Codruț Sereș, GRIVCO. Confruntare, în direct, la TV- VIDEO
Există consens în PNL cu privire la susținerea dl. Iohannis?
PNL-ul, astăzi, prin Klaus Iohannis, are cea mai bună variantă. Klaus Iohannis nu e în PNL de 200 de ani ca alții și să cunoască PNL-ul, să aibă relații mai strânse, să fie cunoscut.
Face dl. Iohannis eforturi în sensul ăsta?
Avem un coleg care tot comunică cu presa gândurile lui. La întâlnirea pe care am avut-o și am ales cu 70% cine e candidatul la Președinția României, președinții (de Consilii Județene) și-au exprimat dorința ca Iohannis să vină în toate filialele ca militanții să-l cunoască, să-l pipăie, să știe oamenii pentru cine muncesc. Și asta am făcut. Un coleg spune că îl plimb eu, Marian Petrache, pentru că n-am ce să fac, m-am hotărât să-l plimb pe Klaus. Am făcut acest lucru cu eforturi mari din partea lui Klaus și din dorința de a veni în întâmpinarea filialelor pentru că așa e normal. Dacă senatorul crede că asta e rău, e problema lui. Democrație într-un grup înseamnă să fii participativ, să ai voie să spui gândurile, să ți le susții, dar după ce majoritatea ia o decizie trebuie să te supui majorității. Dacă faci altfel înseamnă că e anarhie, iar dacă e anarhie, ne despărțim.
Riscă excluderea cei care acționează astfel ("anarhiștii")?
Nu. Am explicat la modul general. Și parlamentarii au dreptate, și îi înțeleg. Apelezi la ei ca și la alții, apelezi când ai nevoie. Comunicarea trebuie să fie mai adâncă.
Niciodată PNL n-a muncit mai mult ca la alegerile europarlamentare din 2016, numai că am cules roadele și participării noastre la guvernare, dar, mai ales, a neexplicării așa cum trebuie a gestului nostru de a ieși de la guvernare și de a rupe USL-ul. Noi am fost blamați și pedepsiți pentru acest lucru. Din vina exclusiv a noastră. A fost o perioadă grea și sunt convins că după întâlnirea de astăzi lucrurile se vor rezolva pentru că marea majoritate are aceeași dorință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News