Numărul 1 ATP a fost premiat. Ce a spus Carlos Alcaraz, cel mai tânăr lider din istoria tenisului, la primirea trofeului?
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Tenismanul spaniol Carlos Alcaraz a primit trofeul care îl acreditează dreptul numărul unu mondial, cel mai tânăr jucător care accede în această poziţie, după ce a câştigat US Open în luna septembrie, la vârsta de 19 ani, informează EFE.  

Pe terenul principal al turneului Masters 1.000 de la Paris, ATP l-a omagiat pe Alcaraz în cadrul unei scurte ceremonii, având pe fundal melodia "Eye of the Tiger", preferata spaniolului.

"Este un vis devenit realitate. Când eram copil îmi doream să fiu numărul unu şi să fiu campion de Grand Slam. Totul a venit foarte repede. Mă simt foarte fericit şi foarte bucuros să-l împărtăşesc cu voi toţi", a declarat Alcaraz, care va debuta miercuri la competiţia din capitala Franţei, împotriva japonezului Yoshihito Nishioka.

La 19 ani, 4 luni şi 7 zile, Carlos Alcaraz (născut pe 5 mai 2003) este cel mai tânăr jucător care a acces pe prima poziţie a clasamentului ATP, pe 12 septembrie, când ierarhia tenisului profesionist masculin a fost actualizată după triumful său de la Flushing Meadows.

Spaniolul a depăşit recordul deţinut de australianul Lleyton Hewitt, care a acces în fotoliul de lider ATP la 20 de ani, 8 luni şi 23 de zile, în 2001.

Actualul sistem de calificare al ATP a fost stabilit în 1973, primul său lider fiind românul Ilie Năstase.

Carlos Alcaraz este al patrulea spaniol care ajunge pe primul loc mondial, după Carlos Moya, antrenorul său Juan Carlos Ferrero şi Rafael Nadal.

Cupa Davis, inclusă în calendarul ATP începând din 2023

Tradiţionala competiţie masculină de tenis pe echipe Cupa Davis va fi inclusă în premieră în calendarul ATP, începând din sezonul 2023, în urma unui "acord strategic fără precedent" încheiat între Asociaţia Tenismenilor Profesionişti (ATP), Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) şi societatea Kosmos Tennis, informează agenţia EFE.

Potrivit acestui acord, faza eliminatorie şi faza finală din Cupa Davis vor figura în calendarul ATP, în săptămânile a 5-a, a 37-a şi a 47-a ale sezonului 2023, au precizat cele trei părţi într-un comunicat difuzat luni.

"Acordul reuneşte oficial ATP şi ITF cu Cupa Davis pentru prima oară în istorie, într-un efort comun de a maximiza succesul competiţiei istorice pe echipe, Cupa Mondială a tenisului", se arată în comunicatul respectiv.

Semnatarii acordului estimează că "această integrare îi va ajuta pe jucători să-şi planifice calendarul anual atunci când vor fi aleşi să joace pentru echipele lor naţionale în Cupa Davis".

În virtutea acestui acord, ATP va avea două locuri din şase în noul Comitet al Cupei Davis, alături de ITF şi Kosmos, investitori pe termen lung şi promotorii competiţiei.

Faza finală a Cupei Davis se va desfăşura după actualul format şi va oferi premii de 15 milioane de dolari în 2023.

Anul acesta, faza finală a competiţiei se va desfăşura între 22 şi 27 noiembrie la Malaga (Spania), cu participarea a opt echipe: SUA, Italia, Canada, Germania, Australia, Olanda, Croaţia şi Spania, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel