Nud de Modigliani, vândut cu o sumă fabuloasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Un nud realizat de Modigliani a fost vândut, de o casă de licitații, cu peste 150 de milioane de dolari.

Un tablou al pictorului italian Amedeo Modigliani a fost adjudecat luni pentru suma de 157,2 de milioane de dolari în cadrul unei vânzări organizate de Sotheby's, devenind astfel cea mai scumpă pictură vândută vreodată la această casă de licitaţii.
Lucrarea "Nu couché (sur le côté gauche)" ("Nud culcat (pe partea stângă)" - n.r.) nu a depăşit însă suma record oferită pentru o lucrare de Modigliani, stabilită în noiembrie 2015 de un alt "Nud Culcat", vândut de Christie's pentru 170,4 milioane de dolari, notează AFP. Vânzarea a început de la suma de 125 milioane de euro, iar colecţionarii interesaţi au licitat prin telefon.

Indentitatea prorpietarului, protejată

Sotheby's a refuzat să facă vreun comentariu privind identitatea cumpărătorului.
Realizat în 1917, acest tablou de 1,46 metri pe 89 centimetri, cel mai mare pictat vreodată de artist, a depăşit cu mult estimarea de 150 de milioane de dolari - cea mai mare anunţată vreodată pentru o lucrare scoasă la licitaţie. Tabloul prezintă o femeie nud întinsă pe un cearceaf alb, cu capul întors, uitându-se direct spre privitor. Pictat cu puţin înainte de moartea lui Modigliani, la vârsta de 35 de ani, acest nud înfăţişează - potrivit specialiştilor - un model profesionist şi poate fi considerată "cea mai ambiţioasă lucrare" de acest gen a artistului.
Lucrarea face parte dintr-o serie de 22 de nuduri - dintre care nouă aflate în posesia unor colecţionari privaţi - fiind singurul care reprezintă modelul din cap până în picioare. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel