Nuclearelectrica a prezentat autorităţilor locale din Doiceşti tehnologia reactoarelor nucleare modulare
Nuclearelectrica şi NuScale au organizat o întâlnire cu autorităţile din Judeţul Dâmboviţa, Doiceşti şi localităţile învecinate, pentru a le prezenta tehnologia reactoarelor modulare de mici dimensiuni, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.
Aceasta în urma anunţului făcut de preşedintele SUA, Joe Biden, privind alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale - Etapă Preliminară a Studiilor de inginerie şi proiectare pentru proiectul SMR din România, potrivit Agerpres.
La întâlnire au participat reprezentanţi din conducerea Nuclearelectrica, ai Departamentului de Energiei al SUA, ai NuScale, precum şi alţi oficiali români şi americani.
Întâlnirea de lucru a avut că obiectiv prezentarea către autorităţi a caracteristicilor tehnologiei NuScale, a siguranţei acesteia şi a etapelor de dezvoltare, a stadiului proiectului din SUA, aflat în prezent în faza de dezvoltare în Idaho, precum şi a etapelor Studiilor de inginerie şi proiectare pentru proiectul SMR din România.
În dezvoltarea acestui studiu, Nuclearelectrica şi NuScale vor colabora cu USTDA (Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare din SUA) pentru iniţierea unui pachet de studii şi activităţi de inginerie şi proiectare, precum şi analize tehnice ale amplasamentului potenţial de la Doiceşti, care vor furniza României date esenţiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din România. Aceste informaţii sunt esenţiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasă a activităţilor şi definirea proiectului prin raportare la cerinţele de autorizare şi reglementare naţionale şi internaţionale aplicabile.
De asemenea, în această etapă vor fi identificaţi potenţialii furnizori de servicii şi pentru producţia componentelor şi asamblarea acestora în România.
Citește și:
La Doicești, confuzie pe tema amplasării primului reactor modular mic
La Doicești, locul unde au urma să se contruiască primului reactor modular mic (SMR) din România, Consiliul Judetean Dambovita, Primăria Doicești, Nuclearelectrica și E-Infra au organizat o conferință de informare locală.
„Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale urmează să fie amplasat pe locul fostei termocentrale din Doicești, județul Dâmbovița.”
La eveniment au participat directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță și Teofil Mureșan, președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas, iar autoritățile județene și locale au fost reprezentate de președintele CJD, Corneliu Ștefan, vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia și cei doi subprefecții, Corneliu Sălișteanu și Chițescu Adrian, Laura Gorghiu, lectorul UVT, Ileana Nicolaescu, inspector școlar general al ISJ Dâmbovița, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Vlad Drugă, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, primarii comunei Doicești, Aninoasa, Șotânga, Brănești, Vulcana Pandele, Glodeni, șefi de instituții deconcentrate, preoții din localitățile limitrofe, directori de școli, medicii de familie, consilieri locali de la Doicești, cetățeni din comună.
La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești. Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat, amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea.
În urma dezbaterilor mai mult s-a creat confuzie, fără ca cei prezenți să fie lămurițe de avantajele amplasării acestei centrale la Doicești.
Mai mult, edilul comunei Doicești, Constantin Stroe, și cel al stațiunii Pucioaca, Constantin Ana, au dat de înțekes că nu s-a opune unei astfel de investiții, dar au vrut să cunoască care au fost motivele care au dus la această decizie într-o zonă aglomerată a județului. Primartul de la Pucioasa a declarat că pe DN 71, care se află la câțiva metri de viitorul amplasament circulă zilnic peste 15.000 de mașini, iar locuințele se află în gardu cu viitorul amplasament.
De asemenea, edilul de la Pucioasa, stațiune balneoclimaterică aflată la circa 9 kilometri nord de Doicești, a dorit să afle care este zona de excludere în cazul unei astfel de centrale în SUA, fără a primi vreun răspuns din partea specialiștilor prezenți.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News