Nu vine barza? Iată ce ai putea face greşit
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Încerci de mult timp să rămâi însărcinată şi vezi că eforturile tale nu se concretizează în niciun fel? Dacă nu suferi de probleme de sănătate care te împiedică să concepi un copil, este foarte posibil să faci ceva greşit. Din fericire, totul poate fi corectat înspre avantajul tău. Asigură-te că nu faci aceste 5 greşeli dacă vrei să devii mamă într-un timp cât mai scurt!

Chiar dacă pare simplu să rămâi însărcinată, lucrurile nu stau chiar aşa în realitate. Şansele ca un cuplu în jurul vârstei de 30 de ani să aibă un copil sunt de aproximativ 20 - 25% în fiecare lună, iar acest lucru înseamnă că există o rată de reuşită de 80% pe an. Această rată scade odată cu trecerea anilor, ajungând la 5% în jurul vârstei de 40 de ani. Vârsta, fumatul, greutatea anormală sunt principalii factori care te pot împiedica să rămâi însărcinată, în condiţiile în care nu suferi de o problemă de sănătate cum ar fi infertilitatea. Ovarele polichistice, endometrioza sau fibroamele uterine pot afecta şi ele şansele de a concepe.

Iată care sunt cele mai frecvente greşeli şi cum le poţi corecta!

Fumezi!

Un set de studii a revelat faptul că femeile fumătoare sunt cu 60% mai predispuse la infertilitate decât nefumătoarele. Probabilitatea ca eforturile de a rămâne însărcinate să se întindă pe mai mult de un an este de asemenea cu 42% mai mare în cazul fumătoarelor. Aceasta deoarece fumatul accelerează moartea ovarelor, ceea ce înseamnă epuizarea cantității de ovule, iar ovulele existente sunt mai fragile. Din acest motiv, femeile fumătoare ajung în general la menopauză cu 1-4 ani mai devreme decât nefumătoarele.

Pierzi nopţile, munceşti prea mult şi te stresezi

Programul de lucru intens şi lipsa constantă de somn îţi poate afecta corpul şi, prin urmare şi fertilitatea. Persoanele care dorm mai puţin de cinci ore sunt mai susceptibile să sufere de obezitate, iar obezitatea poate duce la probleme cu fertilitatea. Cercetările efectuate asupra celor care lucrează în schimburi de noapte au arătat că asta poate creşte rata de avort şi lipsa ovulaţiei. Munca în timpul nopţii poate provoca menstruaţie neregulată la unele femei, menstruaţia neregulată fiind un factor de risc pentru problemele de fertilitate. Somnul suficient şi evitarea schimbului de noapte, dacă este posibil, te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti şansele de a rămâne însărcinată. 

Nu mâncaţi ce trebuie

Dieta joacă un rol important în tratarea infertilității. Bărbații ar trebui să mănânce cât mai natural și să renunțe la carne, pentru o anumită perioadă de timp, pentru detoxifiere. Va consuma, în schimb, nuci, semințe de dovleac și de floarea-soarelui, năut sau linte. Alte alimente care ajută sunt: țelina crudă (rădăcini și frunze), mărarul, ceapa, usturoiul, laptele de capră, uleiul de măsline virgin și cerealele integrale. Și la femei, tratamentele naturiste ar trebui însoțite de un regim de viață sănătos și cu o alimentație cât mai naturală, cu cât mai puțini aditivi alimentari, fără conservanți. Amândoi soții ar trebui să renunțe la consumul excesiv de alcool și la fumat, să aibă activitate fizică (preferabil cel puțin o jumătate de oră de efort susținut pe zi, de cinci ori pe săptămână). Femeile ar trebui să țină cont și să nu aibă kilograme în plus, dar nici să nu fie prea slabe. S-a constatat că, multe femei obeze sau subponderale au probleme de fertilitate.

Nu ştii exact perioada în care ovulezi

Aceasta nu este o problemă foarte mare, în mod normal. Poate deveni o problemă în momentul în care vrei să rămâi însărcinată, deoarece perioada de ovulaţie este cea în care ai şansele cele mai mari de a reuşi să obţii o sarcină. Pentru a şti exact dacă eşti în perioada de ovulaţie, instalează-ţi o aplicaţie specializată pe telefon şi monitorizează-ţi calendarul lunar.

Ai contact sexual numai în ziua ovulaţiei

Aceasta este una dintre cele mai des întâlnite greşeli pe care cuplurile le fac. Contactul sexual doar în ziua ovulaţiei îţi poate scădea, de fapt, şansele de a rămâne însărcinată, iar explicaţia este simplă: odată eliberat, ovulul are o durată de viaţă de 12 sau 24 de ore. Sperma, pe de altă parte, „supravieţuieşte” între 3 şi 5 zile după ejaculare. La o primă analiză, poţi avea o fereastră „fertilă” de câteva zile, pe care este nevoie să o exploatezi la maxim dacă îţi doreşti să rămâi însărcinată. Asta înseamnă că şansele tale sunt foarte crescute cu 2 - 3 zile înainte de ovulaţie, în ziua ovulaţiei şi încă o zi după ziua ovulaţiei. Foloseşte-te de toate zilele fertile pe care le ai la dispoziţie.

Ceaiul verde dublează șansele de concepție

În Statele Unite, cercetătorii au observat că femeile care beau mai mult de o jumătate de cană ceai (negru sau verde) pe zi au avut o creștere semnificativă a fertilității, comparativ cu cele care nu consumau ceai. Se pare că efectul acesta este dat de două componente polifenoli și xantină, substanțe care contribuie la eliberarea de ovule sănătoase. Totuși, în timpul sarcinii este contraindicat.

104 partide de amor până la testul pozitiv

Un studiu realizat de o firmă de planning familial în Marea Britanie arăta că majoritatea cuplurilor trebuie să facă sex de 104 ori pentru a concepe un copil. Cercetarea spune că unei femei îi ia în medie şase luni până să rămână însărcinată, perioadă în care întreţine raporturi intime cu partenerul de patru ori pe săptămână. De asemenea, o femeie din zece recunoştea că şi-a chemat soţul de la muncă atunci când era la ovulaţie, doar ca să nu rateze momentul prielnic. Aproape un sfert dintre participantele la studiu, 3.000 de femei în total, declarau că sexul numai pentru a rămâne însărcinate le-a deteriorat relaţia de cuplu, în timp ce una din 20 de femei şi-a făcut săptămânal un test de sarcină pentru a vedea dacă a rămas sau nu însărcinată.

Infertilitatea afectează 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România, însă, în ciuda acestei statistici îngrijorătoare, 56% din persoanele afectate nu consultă un medic specialist. Factorii care duc în acest moment de cumpănă sunt variaţi: de natură hormonală, medicală, anatomică sau chiar asociaţi cu un stil de viaţă nesănătos, precum stresul cronic şi sedentarismul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel