Viktor Orban: Politica maghiară nu este prietenoasă cu Ucraina, nici cu rușii, este prietenoasă cu Ungaria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto - Premierul Ungariei Viktor Orban împreuna cu Președintele Rusiei Vladimir Putin
Foto - Premierul Ungariei Viktor Orban împreuna cu Președintele Rusiei Vladimir Putin
Războiul Rusiei în Ucraina a schimbat campania electorală a Ungariei pentru prim-ministrul Viktor Orbán, doar nu în modul în care s-ar putea crede.

Relația strânsă a lui Viktor Orbán cu președintele Vladimir Putin a fost reînnoită de când liderul revanșist rus a decis să atace Ucraina, vecina Ungariei. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a acuzat pe Orbán pentru că nu a oferit un sprijin mai puternic țării sale aflate în conflict, potrivit Politico.

În multe țări europene, poziția premierului ar putea însemna sfârșitul unei cariere politice, dar nu și în Ungaria

Înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc duminică, mesajul lui Orban se reduce la o idee simplă: va ține Ungaria departe de război, oponenții săi politici nu o vor face. 

Echipa lui Orban a accesat o bază de date guvernamentală de e-mailuri cu coronavirus pentru a se asigura ca mesajul său va ajunge la cât mai multi cetățeni. Mai mult, a acoperit țara cu afișe care proclamă mesajul clar al lui Orban: ”Să păstrăm pacea și securitatea Ungariei!”.

Sondajele arată că tactica funcționează: Orbán este în frunte în ceea ce privește sprijinul popular

”Nu sunt răspunzător în fața Domnului pentru poporul Ucrainei, ci pentru poporul Ungariei”, a spus prim-ministrul într-un interviu la radio weekendul trecut. ”Politica maghiară”, a declarat Orbán, ”nu este nici prietenoasă cu Ucraina, nici cu rușii: este prietenoasă cu Ungaria”.

O victorie a lui Orbán ar avea rezonanță în întreaga UE

În timp ce blocul a răspuns cu promptitudine și solidaritate în primele săptămâni ale războiului, impunând sancțiuni și aprobând fonduri pentru a transporta arme în Ucraina, fisurile încep să se arate, iar Orbán s-a opus ferm sancțiunilor mai stricte asupra energiei rusești. Un alt mandat Orbán ar forța, de asemenea, UE să se confrunte în cele din urmă cu o întrebare dificilă: dacă să reducă fondurile bugetare către Budapesta din cauza constatărilor de retragere democratică.

”Orbán sau Europa – acesta este votul”

Oponenții lui Orbán au răspuns prin dublarea eforturilor pentru a evidenția relația premierului cu Putin.

”Războiul din Ucraina și agresiunea rusă au schimbat multe lucruri”, a declarat Klára Dobrev, membru al Coaliției Democrate de stânga liberală, care candidează ca candidatul numărul 2 pe lista opoziției unite. 

Dobrev, un membru al Parlamentului European, a declarat pentru POLITICO că războiul ”a sporit sentimentul de nesiguranță” în rândul maghiarilor.

Acum, a spus ea, alegerile de duminică s-au rezumat la o alegere între ”Orbán sau Europa – acesta este votul”.

O campanie diferită 

Ungurii vor alege duminică între partidul populist de dreapta al lui Orbán, care a fost la putere în ultimii 12 ani, și o alianță diversă formată din șase partide de opoziție și candidatul său la funcția de prim-ministru, primarul conservator al provinciei Péter Márki-Zay. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel