Data actualizării:
Data publicării:

Mitul celor doi litri de apă pe zi, spulberat. Beneficiile consumului corect de apă și RISCURILE excesului

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Pixabay
Pixabay

Consumul de 2 litri de apă pe zi este un mit, conform cercetătoarei Tamara Hew-Butler, care evidențiază problemele pe care consumul excesiv de apă îl pune. 

Tamara Hew-Butler, un expert în fiziologie umană și alimentație spune că standardul de 2 litri de apă pe zi nu se aplică universal. Aceasta adaugă ca lipsa hidratării nu poate duce la moarte, în afara cazurilor extreme, dar și că excesul de apă poate afecta nivelul de sodiu din corp. Butler efectuează studii asupra modului în care consumul de apă influențează corpul. Cercetătoarea atrage atenția că prea multă apă poate chiar să ucidă. 

Ce factori determină nivelul de apă necesar

Nevoia de hidratare este determinată de cantitatea de apă pe care o persoană o elimină. Cantitatea ideală pentru consum este influențată de 3 factori: greutatea corporală, temperatura mediului și nivelul de activitate fizică. În climatele mai calde, oamenii transpiră și pierd o cantitate mai mare de apă, iar în cazul unei activități fizice medii sau intense, nevoia de apă devine mai pregnantă. 

Cantitatea de apă necesară depinde de la caz la caz. Nu este clar de unde vine recomandarea de 8 pahare (sau 2 litri) de apă pe zi, dar CNN presupune că are legătură cu recomandarea făcută de Comisia pe probleme de alimentație din SUA în 1945 și de Autoritatea pentru siguranța mâncării din Europa în 2017, recomandări care includ lichidele consumate, dar și cele care sunt în mâncare, în special în fructe și legume. Surprinzător, pe lista alimentelor și băuturilor care conțin apă se află și berea. 

Rinichii fac modificări la nivel celular

Cercetătoarea afirmă că un mamifer, inclusiv omul, poate supraviețui cu un singur rinichi. În fiecare rinichi se află o rețea de filtrare a apei ce răspunde sub efectul hormonului arginin vasopresin, hormon anti-diuretic. Este secretat de glanda pituitară posterioară, care la rândul ei detectează orice schimbare a nivelului de apă din corp. La orice diferență sesizată, rinichii vor face schimbări la nivel molecular într-un interval de 40 de secunde de la emiterea semnalului hormonal. De aceea, atunci când bem mai multă apă decât are nevoie corpul nostru apare nevoia de a merge la toaletă. 

Persoanele cu probleme psihice își pot înrăutăți starea dacă beau prea multă apă

Datele studiilor arată că un consum crescut de apă poate preveni formarea de calculi renali la persoanele predispuse la dezvoltarea acestei afecțiuni. De asemenea, scade riscul de infecții urinare la nivelul vezicii la persoanele cu antecedente. Nu există dovezi că aspectul pielii ar putea fi îmbunătățit cu ajutorul apei ingerate, dar nici că ar putea reduce riscul de afecțiuni renale ori ar putea ajuta în cazul constipației. 

Există dovezi că persoanele cu probleme psihice pot fi afectate de un consum excesiv al apei, tulburările putând fi accentuate. Mulți pacienți cu schizofrenie beau apă în mod compulsiv, spunând că vocile le ordonă să consume cantități excesive. Și sistemul muscular are de suferit atunci când în corp există un exces de lichide, în special dacă nu există senzația de sete. De asemenea, la persoanele ce consumă apă în mod excesiv au fost observate schimbări la nivel fiziologic precum creșterea in volum a vezicii urinare, dilatarea uretrei sau chiar insuficiență renală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel