”Nu știu de ce numai la Sectorul 1 nu sunt capabili! E blocaj total”. Avocata Drăghici: Totul a mers foarte bine până la primarul de sector unde s-a rupt filmul
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Agerpres
foto: Agerpres
Avocata Alice Drăghici a comentat blocajul de la Biroul Electoral Sectorul 1.

Peste tot în media a vuit astăzi scandalul sacilor cu voturi de la Sectorul 1 și cele aproape 30 de ore de chin și așteptare din fața Biroului Electoral. Comentarii acide pe marginea celui mai "fierbinte" subiect de după alegeri a avut și avocata Alice Drăghici care spune că nu poate înțelege cum peste tot "s-a pus cheia" pe procesele verbale și aici nu. Cum, la fel, nu-și explică de ce cu aceiași oameni nu au fost probleme la europarlamentare și la Primăria Generală, iar la alegerile pentru Primăria Sectorului 1 a apărut această "ciudățenie".

"La Biroul Electoral de Sector nu se numără voturile, se verifică procesele verbale care se încheie la nivelul fiecărei secții de votare. Și în aceste procese verbale trebuie să fie menționate: numărul de buletine de vot primite la începutul zilei de vot, numărul de buletine de vot folosite și din cele folosite numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare candidat și numărul de voturi anulate. În legătură cu toate aceste cifre se face un proces verbal. Iar la procesele verbale de la Sectorul 1, în mod cu totul inexplicabil, nu se închide cheia. Cheia însemnând că atâtea buletine de vot ai primit, atâtea ai folosit, atâtea dai înapoi nefolosite și din alea folosite atâtea a primit Armand, atâtea a primit Tuță, atâtea a primit nu știu care... și voturi anulate. Deci, procesul verbal trebuie să fie o oglindă a felului în care s-au folosit aceste buletine de vot.

În toată țara se închid procesele verbale, deci "se închide cheia"  - cum se zice - la Sectorul 1 nu reușesc să pice pe cheie! Sincer, eu nu-mi explic! Că nu sunt chiar atât de multe voturi... La momentul la care se verifică procesul verbal de către comisia electorală de sector se constată că nu se închide cheia. Adică ori au primit un număr de buletine de vot care nu apar folosite și nu apar înapoiate ca fiind nefolosite, ori din buletinele folosite (ștampilate) nu rezultă clar câte voturi valabil exprimate sunt pentru fiecare candidat... ori nu știu ce se întâmplă! Nu e așa o operațiune groaznic de complicată! Sunt oameni în vârstă, pensionari, se face la nivel de secție... doar numeri niște hârtii. Și numeri voturile! Voturile nu se numără la Biroul Electoral de Sector, ar dura procesul ăsta de numărare o groază!

Drăghici: La restul a mers șnur, la sector dezastru!

Dar pentru că probabil secțiile de votare nu sunt în stare, nu știu din ce motiv, nu reușesc să închidă procesul verbal să cadă pe cheie. Repet, procesele verbale, nu buletinele, că nu stă nimeni să numere sacii ăia de voturi. Nu știu de ce numai la Sectorul 1 nu sunt capabili! Peste tot, la București, au fost exprimate câteva sute de mii de voturi și nu s-a întâmplat așa ceva. Toate birourile electorale de secții au predat procesele verbale închise. La Sectorul 1 e blocaj total. Nu-mi dau seama pentru ce. Pe de altă parte, aceleași secții de votare și aceleași birouri electorale au reușit să raporteze corect voturile exprimate pentru europarlamentare - acolo nu sunt probleme. La fel, voturile exprimate pentru Primăria Generală. Voturile exprimate pentru Consiliul General... Dom'le, exact la primari s-au încurcat! Sunt aceiași oameni care au numărat buletinele și care au făcut procesele verbale! Cum s-a putut ca pentru celelalte chestii - cred că nici la Consiliul Local nu sunt probleme - numai la primari s-au împotmolit.

La restul a mers șnur, la sector dezastru! Eu personal n-am nicio explicație. Iar sacii ăștia îi țin în păstrare acolo pentru ideea în care, dacă tot nu se clarifică povestea asta, nu știu cine va avea forța să facă asta - să numere buletinele. Ați văzut, în dosarul penal a durat doi ani! Nu e simplu să iei fiecare buletin din sector... durează. Dar de-aia s-au împotmolit. Totul a mers foarte bine până la primarul de sector unde s-a rupt filmul. Procesele verbale trebuie validate la un moment dat, că nu poți să lași deschise alegerile locale la un sector din România! Nu merge așa! În momentul în care la BEC s-au centralizat toate rezultatele alegerilor s-a pus punct. Că au picat pe cheie, că n-au picat pe cheie, cum a dat Dumnezeu, le închid! Asta e ciudățenia: aceiași oameni au făcut treabă impecabilă la europarlamentare, probleme zero, perfect la Primăria Generală, perfect la Consiliul General, ia uite, ne blocarăm la primarul de sector! E ceva acolo!" a spus avocata Alice Drăghici, în exclusivitate pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel