Nu-și vor mai putea face buletin mai mult de 10 persoane la aceeași adresă. Senatul a votat
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Se schimbă regulile în an pre-electoral. 

Se schimbă regulile cu privire la obținerea actelor de identitate. Conform unui proiect adoptat miercuri de senatori, la aceeași adresă ar urma să se înregistreze maximum 10 persoane. În plus, dacă la aceeași adresă stau persoane care nu sunt înregistrate acolo în acte, proprietarul urmează să fie obligat să meargă cu respectiva persoană la evidența persoanelor, pentru a-și da consimțământul de a o lua în spațiu, scrie avocatnet.ro

În OUG nr. 97/2005 se introduce o prevedere ce stabilește că “nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor - n. red.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”.

Nu se aplică regula în cazul persoanelor din aceeași familie



Această limită de zece persoane nu se va aplica în cazul deținătorului imobilului de la respectiva adresă și membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/ soția acestuia, rudele (ale proprietarului sau ale soțului/ soției) în linie dreaptă, precum și cele în linie colaterală până la gradul al patrulea (până la veri primari).

Totodată, exceptate de la această regulă vor fi și persoanele fizice care nu posedă act de identitate și sunt internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în instituții de ocrotire/ centre de servicii sociale sau în centre educative.

Un alt aspect arată că o persoană care găzduiește o altă persoană mai mult de 30 de zile are timp 15 zile să se prezinte împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu. Vor face excepție persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea de domiciliu în interes de serviciu sau în scop turistic.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel