Data publicării:

Nu mai folosi scobitori! Sunt mai periculoase decât crezi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Multe persoane folosesc scobitorile pentru a îndepărta resturile de mâncare dintre dinţi după ce au servit masa. Dar trebuie ştiut că acest obicei poate afecta atât gingile, cât şi dinţii. Medicii stomatologi nu le recomandă.

Alegeri prezidentiale 2024

Folosirea scobitorilor în mod frecvent și agresiv poate duce la boli gingivale, infecții orale și crearea de spații interdentare anormale. Medicii stomatologi precum și organizațiile de profil recomandă folosirea unui agent/produs de curățare interdentara cum ar fi ață dentară, cel puțin o dată pe zi. Scobitorile fie că sunt din lemn sau din plastic nu sunt considerate un agent de curățare interdentară, motiv pentru care nu se recomandată folosirea acestora în acest sens. Presiunea exercitată asupra gingiilor va duce la retragerea gingiilor prin creșterea spațiilor interdentare, ca urmare o cantitate mai mare de mâncare va intra din lateral și se va acumula între dinți.

Indiferent că avem dinți naturali, fațete sau coroane dentare, cu toții ne-am confruntat la un moment dat cu resturi alimentare retenționate între dinți. Având în vederea structura dinților cu spațiile interdentare aferente, dacă retenționezi resturi alimentare și îndepărtarea lor este dificilă, urmată de durere și disconfort este recomandat să te programezi la un consult stomatologic, pentru a depista cauza, scrie Click! Sănătate.

Pot apărea complicaţii

Rănirea sau deteriorarea gingiilor: Folosirea frecventă și agresivă a scobitorilor poate răni gingiile provocând sângerare, gingivită, gingii dureroase sau deteriorarea, ceea ce ar putea duce la complicații dentare mai grave.

Infecții orale: în momentul utilizării o bucată de lemn se poate rupe și se poate bloca între dinți sau vârful ascuțit ar putea străpunge țesutul gingiilor, lăsându-l deschis pentru bacterii care pot provoca infecții.

Smalț dentar deteriorat: Folosirea obiectelor dure pentru a curăța spațiile interdentare, poate duce la micro-fracturi, abraziuni și chiar uzura smalțului dentar, ceea ce poate duce la decolorarea și deteriorarea dinților.

Spațierea anormală dintre dinți: Scobitoarea acționează ca un factor traumatizant local asupra gingiei, gingia se retrage ca umare a traumei frecvente și acest fapt duce la retracții gingivale și/sau afecțiuni ale țesutului de suport. Mâncarea tinde să se strângă între dinți, provocând și mai multe leziuni ale gingiei și oaselor care înconjoară și susțin dinții, ceea ce poate duce eventual la pierderea dinților.

Modalitatea eficientă de a îndepărta resturile alimentare și placă dentară, fără a afecta dinții, este utilizarea aței dentare. Folosită împreună cu periajul de rutină și amănunțit al dinților, ajută la prevenirea cariilor dentare, îmbolnăvire gingivală, a pierderii osoase, a dinților și a respirației urât mirositoare. De asemenea, se recomandă folosirea duşului bucal şi folosirea periuţelor interdentare acolo unde spaţiul interdentar o permite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel