”Nu mai avem o evidență” după Air Schengen, dar avem eDAC. Chestorul Despescu: 380.000 de persoane verificate
Chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a vorbit, în cadrul emisiunii ” Culisele Justiției ”, despre Air Schengen.
„Din punctul nostru de vedere a debutat foarte bine, ne-am pregătit foarte bine înainte de 31 martie cu un set de măsuri, set de măsuri care a vizat activități și administrative, dar și din punct de vedere operațional. Sunt peste 1700 de curse care au intrat în România din spațiul Schengen, peste 1770 care au ieșit din România spre spațiul Schengen. Nu avem o cifră de pasageri pentru că nu mai avem o evidență. Iată că am intrat în Schengen și populația, cetățenii români și cei din spațiu Schengen circulă liber fără o evidență. Asta înseamnă că nu mai sunt controale sistematice. În schimb, există controalele aleatorii și pot să vă spun că prin sistemul eDAC, atât în zona de frontieră, dar și la nivel național avem peste 380.000 de persoane verificate, un volum de muncă impresionant. Sunt peste 40 de urmăriți prinși, 70 și ceva de persoane dispărute găsite cu această aplicație, autoturisme care erau cu anumite alerte și alte cazuri pe care le-am instrumentat cu această aplicație. Au fost 20 și ceva de persoane identificate că nu aveau dreptul să rămână în România, aveau documentele expirate.
Persoane dispărute
(...) Persoanele dispărute sunt plecate voluntar, tot persoană dispărută figurează. E plecată voluntar, un membru al familiei declară plecarea acestei persoane. Noi desfășurăm activități de verificare imediat după sesizare. Dacă e să vorbim de anul trecut, au fost peste 14.600 de astfel de sesizări din care numai 92 de cazuri nu s-au finalizat, nu s-au clarificat, dar asta nu înseamnă că au rămas 92 de persoane și astăzi. Această situație era în decembrie pe data de 31, ulterior se continuă verificările. Din cei 14.600 peste 9000 au fost minori. Foarte mulți plecați, bineînțeles, părinții, într-o situație de emoție, într-o situație de necunoștință cu privire la locul unde se află și cu cine se află în anturaj, semnalează astfel de cazuri. Și avem și cazuri de minori plecați din centrele de asistență socială și ne confruntăm cu număr mare de plecări, de fiecare dată facem aceleași activități. Este o procedură specială, o procedură în care facem o cercetare criminalistică și verificări polițienești.
Spațiul non-Schengen
(...) În spațiu spațiul non-Schengen nu s-a schimbat nimic. Au rămas controalele sistematice. E un traseu separat. În aeroportul Otopeni, de exemplu, după ce trecem de porțile Schengen, ajungem la ghișeele de verificare cu polițistul de frontieră în acest loc, în acest compartiment. Nimeni nu trece decât pe un culoar, așa cum era în orice aeroport până la data de 31 martie. Deci, pentru non-Schengen verificările sunt la fel ca până la data de 31 martie”, a declarat chestorul general Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul emisiunii ”Culisele Justiției”.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News