„Nu mă aștept să fie citită de politruci...” George Maior, despre noua sa carte
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Editura RAO a anunțat, prin intermediul unui comunicat, publicarea cărții  Superpolitik/ Superpolitica - triumf și eșec strategic. Conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale, avându-l ca autor pe George Cristian Maior. 

„Ideea acestei cărți s-a născut studiind, în decursul multor ani, istoria politicii, a diplomației și a strategiei, care ne oferă numeroase exemple dramatice de exces strategic sau, după caz, idealist și justițiar, toate aceste conducând la crize, convulsii, violență, războaie devastatoare și descompuneri ale unei ordini statale sau internaționale. 

George Maior propune în cartea sa un concept nou, acela al superpoliticii, menit să ofere un plus de lumină asupra mecanismelor puterii așa cum au fost ele înțelese și aplicate în practică de marii lideri ai lumii pe parcursul istoriei. Printr-o analiză abilă și documentată a trecutului mai vechi sau mai recent, autorul demonstrează rolul și influența directă pe care o exercită asupra evenimentelor politice și sociale liderii individuali, prin obiectivele urmărite, prin cunoștințele lor, dar și prin iluziile, ignoranța și temerile care îi animă. Astfel, conturează o imagine complexă și dinamică a politicii prin prisma logicii legitimității. 

Doctor în drept internațional al universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, George Cristian Maior a coordonat negocierile de aderare a României la NATO în perioada 2000-2004, pentru ca doi ani mai târziu să fie numit director al Serviciului Român de Informații, deținând această funcție timp de opt ani. A fost ambasador al României în SUA, între 2015 și 2021, în prezent fiind ambasador al României în Regatul Hașemit al Iordaniei.”  anunță editura RAO într-un comunicat. 

„Nu mă aștept sa fie citită de politruci, ci de intelectuali și oameni pasionați de istorie. Ea a dovedit de mii de ani ca nu exista soluții absolute, în sens moral sau strategic, în raport cu evoluția noastră. Dacă va fi citită însă de asemenea politruci dar și de oameni onești, care cred în progres sau vor să-și explice eșecul unui proiect, atunci cartea le va releva ceva interesant, cred eu. Cei care cred că stăpânesc perfect strategia se vor izbi de o logică a justiției și a legitimității, iar cei care cred că pot oferi soluții morale absolute se vor izbi de o implacabilă logică a strategiei. Vor avea surprize mari și ar fi bine să studieze cartea, având la dispoziție exemple multiple, de la Moise și Pericle până la complexitatea erei moderne nucleare și a inteligenței artificiale.” a declarat Maior, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel