Nu lua nisip sau scoici atunci când mergi în vacanță în Sardinia. "Este un lucru nu doar greşit, ci şi ilegal". Amenzi uriașe
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Nu lua nisip sau scoici atunci când mergi în vacanță în Sardinia / Foto: Pixabay
Nu lua nisip sau scoici atunci când mergi în vacanță în Sardinia / Foto: Pixabay
Peste 4 kg de nisip și cochilii au fost confiscate de la turiștii din Sardinia.

Autorităţile vamale din Sardinia au confiscat mai multe kilograme de nisip, scoici şi pietre colectate în mod ilegal de turişti care intenţionau să le ia cu ei acasă pe post de suveniruri din vacanţele petrecute pe insula italiană din Marea Mediterană, relatează luni DPA.

Sardinia este celebră pentru plajele sale frumoase, însă face eforturi pentru a combate impactul turismului asupra mediului înconjurător, în contextul în care turiştii ignoră apelurile de a lăsa zonele intacte în urma lor şi colectează nisip şi cochilii drept suveniruri.

Amenzi de până la 3.000 de lei



Au fost confiscate în total 4,1 kilograme de nisip adunat de pe diverse plaje, au informat duminică pe Twitter lucrătorii vamali ai aeroportului din Alghero.

Aşa-numiţilor contrabandişti li s-au aplicat amenzi de până la 3.000 de euro.

În fiecare an, plajele din Sardinia suferă daune ireparabile din cauza persoanelor care iau, fără respect, nisip, pietre şi scoici. Este un lucru nu doar greşit, ci şi ilegal", au subliniat autorităţile vamale.

'Cel mai uimitor caz': 40 kg nisip în portbagajul SUV-ului 

The Guardian prezintă cazul unui cuplu francez care a vizitat Sardinia în 2019 și a fost prins cu 40 de kg de nisip în portbagajul SUV-ului. Cantitatea se nisip se afla în 14 sticle de plastic luate de pe o plajă din Chia. 

'Acesta a fost cel mai uimitor caz de până acum. (…) Cuplul și-a dorit nisipul pentru a decora acvariul.', a declarat Carlo Lazzari, comandantul grupului de poliție financiară din Olbia.

Lazzari a mai precizat că 'există o piață online adecvată și cererea este mare pentru nisipul din Sardinia. Majoritatea cumpărătorilor sunt colecționari de nisip.'

Din 2017, este ilegal ca turiștii să ia nisip, scoici sau pietre de pe insula mediteraneană. Chiar și așa, tone de nisip sunt furate în fiecare vară de pe plajele din Sardinia. În vara acestui an, printr-o campanie de informare la TV, radio și social media, autoritățile au evidențiat infracțiunea, explicând cât de dăunătoare este. Pare-se că majoritatea turiștilor nu și-au dat seama că au comis o infracțiune când au furat de pe plaje nisip, scoici sau pietre. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel