Nu-i voie iarna! De ce ar fi vara? Sute de kilograme de articole pirotehnice, ridicate de poliţişti
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Poliţia Română
Foto: Poliţia Română
Polițiștii din Alba au indisponibilizat 585 de kilograme de articole pirotehnice, în urma a 9 percheziții efectuate la persoane care sunt bănuite că ar fi vândut astfel de articole, fără a fi autorizate. O persoană a fost reținută.

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sub coordonarea parchetelor de pe lângă judecătoriile Alba Iulia și Sebeș, au efectuat 9 percheziții, dintre care una în municipiul București și 8 în județul Timiș, la domiciliile unor persoane bănuite de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept, precum și la sediile sau punctele de lucru ale societăților comerciale administrate de acestea.  

Au vândut artificii şi petarde online, fără autorizaţie

Din cercetări, a rezultat că, începând cu luna noiembrie 2021, cele 9 persoane ar fi comercializat, online, unor cetățeni, din județul Alba, articole pirotehnice, fără a fi autorizate în acest sens. O parte dintre articole ar fi fost vândute unor minori. Trei persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, pentru audieri, iar, față de un bărbat, în vârstă de 30 de ani, din comuna Săcălaz, județul Timiș, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore. În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate 585 de kilograme de articole pirotehnice (151.240 de petarde și baterii de artificii). Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română. La activități au participat și polițiști de investigații criminale, investigare a criminalității economice, criminalistic și acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Alba și Timiș precum și din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Cercetările continuă.

De reţinut că obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice se pot comercializa către persoane fizice şi se pot folosi în public de către acestea numai în perioadele prevăzute în Lege şi în normele metodologice.

Pedeapsă cu închisoarea

În baza  Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, se prevede: Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Comercializarea articolelor pirotehnice, din categoriile cu nivel de risc f.scăzut şi scăzut, către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel