Data publicării:

”Nu-i spuneți RĂZBOI”. Cum filtrează Moscova știrile despre invadarea Ucrainei. ”Propaganda este ca radiația... și i-a atins pe mulți aici”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay Vlad Vasnetsov
foto ilustrativ pixabay Vlad Vasnetsov
Invazia Ucrainei ar fi trecută prin filtrul Moscovei, pentru cetățenii ruși. 

Guvernul rus a amenințat că va închide instituțiile de presă independente precum TV Rain și ziarul Novaya Gazeta, care a publicat o ediție în rusă și ucraineană săptămâna aceasta cu titlul bannerului ”Rusia bombardează Ucraina.”

Titlurile din presa rusă din această săptămână relevă nu atât ceea ce se întâmplă în războiul din Ucraina, cât mai degrabă ceea ce ar dori guvernul președintelui Vladimir Putin să creadă cetățenii Rusiei despre acest conflict, arată alba24.ro.

Roskomnadzor – organizația federală responsabilă cu controlul și cenzura presei – a emis o declarație prin care informează mass-media rusă că „sunt obligate să folosească doar informațiile și datele pe care le-au primit din surse oficiale ruse”. Totodată a fost emisă interdicția de a scrie cuvântul război în acest context.

În timp ce unele publicații de opoziție, cum ar fi Novaya Gazeta, încearcă să contracareze narațiunea oficială, ziarele din Rusia au respectat în general această linie, chiar dacă este puțin probabil ca asta să-i convingă pe cititorii ruși, cu o experiență de 15 ani în decriptarea limbajului dublu al propagandei pro-guvernamentale.

Dmitri Muratov, editorul revistei Novaya Gazeta, a spus pentru Observer că va sfida cererile Roskomnadzor de a se autocenzura, spunând că se va baza doar pe propria redacție și pe corespondenții speciali.

Editorii altor mass-media independente au spus același lucru. ”Propaganda este ca radiația”, a spus Muratov. ”Și i-a atins pe mulți aici.” mai spune el. 

În general, mass-media oficială rusă minimizează amploarea atacului asupra Ucrainei – descriind-o în expresia folosită de oficialii federali, mai degrabă o ”operațiune militară specială” decât un ”război” sau ”invazie”, termenii pe care i-a folosit mare parte din mass-media occidentală.

În unele cazuri, știrile rusești chiar au distorsionat ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina. Telespectatorii televiziunii ruse de săptămâna trecută ar putea crede că țara lor a fost implicată doar într-o mică operațiune în sud-estul Ucrainei și că guvernul ucrainean a încercat să provoace un război mai mare, conform sursei citate. Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel