Data publicării:

Nu băga Nutella în frigider! Lista completă a alimentelor pe care nu e bine să le ţii la rece

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Temperatura scăzută din frigider nu ajută întotdeauna. Dimpotrivă, gustul unor allimente se poate altera iar aromele dispar. Niciodată să nu ţineţi ceapa sau cartofii în lădiţele de legume din frigider! Nici produsele de patiserie şi, cu atât mai puţin, faimoasa cremă de ciocolată Nutella!

Fiecare aliment are propriile criterii privind modul de păstrare. Avocado este unul dintre cele mai pretențioase fructe. Majoritatea persoanelor sunt obișnuite să îl țină la rece, neștiind de fapt că acest lucru dăunează. Atât timp cât aveți un avocado copt, acesta trebuie consumat în imediata perioadă. În schimb, dacă fructul este necopt, frigiderul ar putea stopa coacerea avocado-ului. Acesta trebuie lăsat la temperatura camerei, încât procesul de maturație să se producă treptat. Alt aliment ce necesită o atenție sporită sunt ouăle. În mod normal, acestea trebuie ținute la o temperatură medie, însă, dacă le cumpărați de la rece, sfatul specialiștilor este să continuați să le depozitați la frigider. Conform lui Tim Hayward, ouăle ținute la temperatura camerei, ar trebui să reziste chiar și o săptămână.

Rădăcinoasele nu trebuie refrigerate

Tot pe lista produselor pe care nu trebuie să le bagi niciodată în frigider sunt: uleiul de măsline, untul, mierea, gemul și Nutella. Acestea în contact cu temperaturile scăzute, nu doar că își modifică starea de agregare ci își pierd și din proprietăți. Pentru a beneficia de o perioadă îndelungată de valabilitate. Cele menționate mai sus trebuie depozitate cât mai departe de frigorifere. Anumite studii arată inclusive faptul că pepenii, citricele și fructele de pădure reușesc să își mențină antioxidanții intacți doar la temperaturi potrivite. Astfel, odată introduse în frigider, aceste fructe se pot strica mai ușor.  Nici măcar castraveții murați sau conservele nu trebuie ținute la rece. Ingredientele din care sunt compuse, ajută alimentele să fie valabile o perioadă îndelungată, chiar fără ajutorul frigiderului. Ei bine, dacă până acum credeai că ketchup-ul și muștarul se țin în la temperaturi scăzute, acum vei afla că nu este necesar. Aciditatea crescută din aceste produse, le prelungește termenul de expirare indiferent de locul în care sunt depozitate. Nici legumele rădăcinoase nu trebuie refrigerate, întrucât frigiderul poate transforma gustul acestora într-unul ușor dulceag, explică celebra Martha Stewart pe site-ul ei.

Ţii pâinea în frigider? Mare greşeală

Albă, graham, cu semințe sau de secară, artizanală sau pe vatră – pâinea este nelipsită de la aproape orice masă românească. Majoritatea oamenilor păstrează pâinea în cutii speciale sau în pungi, în dulapul din bucătărie, însă alții aleg să o pună în frigider, din dorința de a se bucura de prospețimea ei cât mai multe zile. Există pâine care se învechește în câteva ore de când a fost cumpărată, iar oamenii cred că dacă o pun în frigider, unde se păstrează de obicei prospețimea alimentelor perisabile, procesul de degradare al pâinii va fi încetinit. Specialiștii atrag însă atenția că acest obicei nu doar că nu funcționează în păstrarea pâinii proaspete, ci este cu adevărat dăunător, avertizează Impact.ro

Atunci când pâinea este pusă la frigider, moleculele de amidon din componența ei se recristalizează rapid, din pricina temperaturilor scăzute, iar acest lucru grăbește uscarea sau mucegăirea pâinii. Pentru ca pâinea să se păstreze cât mai bine, este ideal să fie ținută la temperatura camerei, nu în frigider. Este de preferat să fie păstrată într-o cutie specială de depozitare sau într-un ambalaj de hârtie, care să acopere cât mai bine pâinea, astfel încât să nu intre aer în interior.

Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le ținem departe de frigider:

Avocado, gogoși, brânza maturată, cartofii, ceapa, usturoiul, conservele, Nutella, cafeaua, mierea, untul, ouăle, pepenele, untul de arahide, uleiul de măsline, castraveții murați, oțetul, fructele de pădure, ketchup, muștarul, gemul, roșiile, nucile, bananele, ciocolata, pâinea, cerealele, dovleacul, condimentele, citricele, porumbul, morcovii, plăcinta cu fructe și șampania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel