Nu au nevoie de ghivece mari: 5 plante care iubesc vasele mici
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Nu au nevoie de ghivece mari, 5 plante care iubesc vasele mici. Sursa - pixabay.com
Nu au nevoie de ghivece mari, 5 plante care iubesc vasele mici. Sursa - pixabay.com
Când îngrijiți florile de interior, trebuie să țineți cont nu doar de dragostea plantelor pentru lumină sau antipatia pentru solul supraumezit, ci și de dimensiunea ghiveciului. 

Dacă faci totul conform regulilor, plantele de interior te vor încânta cu aspectul lor frumos. Există  multe plante care se simt mult mai confortabil în ghivece mici, decât în ​​vase uriașe. În vasele mari, ​​rădăcinile plantelor ocupă doar 20-30% din spațiul total. 

Sansevieria. Planta se simte grozav într-un ghiveci larg, dar nu adânc. Rădăcinile Sansevieria cresc pe lățime. Atunci când rădăcinile ies le suprafața solului, înseamnă că este timpul să transplantăm planta într-un ghiveci ceva mai mare.

Euphorbia splendens (sau coroana de spini). Planta se simte grozav atunci când rădăcinile ajung la fundul ghiveciului, unde există o gaură de drenaj. Euphorbia splendens trebuie transplantată anual, iar plantele adulte trebuie transplantate  o dată la 2 ani.

Ați cumpărat o plantă în ghiveci și a murit la câteva zile? Grădinarii explică de ce

Ficusul. Planta trebuie pusă într-un ghiveci etanș pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Când ficusul se află într-un recipient spațios, începe dezvoltarea activă a rădăcinilor. În acest fel, planta încearcă să umple întregul vas, iar  partea aeriană practic nu se mai dezvoltă.

Violetele. Violetele înfloresc mai bine într-un ghiveci mic. Doar ocazional trebuie să fie transplantate, îndepărtând simultan rădăcinile care au putrezit. Balsam

Impatiens sau Sporul Casei. Planta are un sistem radicular slab. Într-un ghiveci mare, planta tinde să crească sub pământ în detrimentul tulpinii și frunzelor.

 

Greșeli pe care le faceți când îngrijiți o mușcată: din cauza lor planta nu va înflori

Uneori, pentru ca muscata să înflorească, nu este necesar să o hrăniți cu diverse îngrășăminte, ci și să o udați intens. În unele cazuri puteți corecta deficiențele în câteva minute.

Ghiveciul greșit. Rădăcinile florii ar trebui să umple complet recipientul. În acest caz, planta va înflori abundent. Grădinarii cu experiență vă sfătuiesc să folosiți vase de lut. În recipientele de plastic, solul se usucă mai lent, ceea ce poate duce la putrezirea rădăcinilor. Dimensiuni standard a ghivecelor pentru muscate: diametru - 14 cm, înălțime - 10-15 cm.

Udarea excesivă. Mușcata nu iubește solul îmbibat cu apă. Dar nici solul uscat nu va duce la o înflorire abundentă. 

Dacă frunzele se ofilesc și a apărut mucegaiul, atunci acestea sunt semne că planta este udată excesiv. Iarna, mușcatele sunt udate o dată pe săptămână, iar vara - în fiecare zi.

Cum se udă o crăciuniță? Majoritatea nu știe nimic despre floare și o distrug înainte de Crăciun

Temperatura. Planta reacționează bine la schimbările de temperatură. Este util să scoateți floarea dintr-o cameră în care sunt peste + 20 °C. Mutați mușcata pe un balcon unde este mai răcoare, dar temperatura nu trebuie să fie nu mai mică de + 13 °C.

Tăierea. Grădinarii spun că muşcate nu trebuie tunse iarna. Acest lucru o poate usca sau îmbolnăvi. 

Hrănirea. Când muscata a intrat în stadiul de înflorire activă, aplicarea îngrășămintelor cu azot trebuie oprită. În acest caz, folosiți compușii de potasiu și fosfor. 

 

Orhideele vor fi sănătoase și luxuriante dacă vor fi puse doar în aceste ghivece 

Plantele sunt esențiale pentru a înfrumuseța grădina și casa. Ghivecele cu plante sunt perfecte pentru orice spațiu și orice cameră din apartament. Nu trebuie să ai multă experiență pentru a îngriji o plantă. De fapt, există plante care au nevoie de foarte puțină îngrijire și atenție. Cu toate acestea, este important să le alegem pe cele care se potrivesc perfect climei zonei în care trăim. 

Pentru a ne decora casa există multe plante din care putem alege. Printre cele mai cultivate, de exemplu, regăsim  scindapsus aureus (denumita popular “potos”) cu frunzele sale în formă de inimă sau monstera, care ne aduce satisfacții. Nu trebuie să uităm nici de frumoasele orhidee.

De ce unele gospodine pun zahăr în ghivecele plantelor de interior. Soluția minune pentru florile slabe și ofilite

Orhideele sunt foarte ușor de cultivat. Au frunze groase și cărnoase, care au capacitatea de a reține apa și să o folosească în perioadele de secetă. În plus, multe dintre ele sunt rezistente atât la căldură, cât și la frig. Mulți nu știu, dar pentru a avea orhidee frumoase și pline de flori, contează mul și ghivecele în care cresc.

Orhideele sunt plante tropicale elegante și rafinate. Nu trebuie să fii un expert pentru a le crește. Dar este important de știut că orhideele au nevoie de lumină, pentru a crește viguros. Aveți grijă, totuși, să nu le expuneți direct la lumina soarelui.

Așadar îngrijirea acestor plante nu este foarte complicată, chiar dacă alegerea ghiveciului este cu adevărat fundamentală. Pentru orhidee se recomanda cea un vas transparent, deoarece rădăcinile au nevoie de lumină. În plus, ghiveciul transparent ne ajută să verificăm constant starea rădăcinilor și a solului, evitând astfel apa stagnantă care poate provoca boli fungice. Mulți nu știu, dar pentru a avea orhidee sănătoase și viguroase, acesta este ghiveciul potrivit.

Ritualul magic pentru arborele banilor: îți va aduce mai mulți bani în casă și vei avea stabilitate financiară

Alegerea ghiveciului este, așadar, foarte importantă pentru cultivarea plantelor suculente. De obicei se folosește, cel de teracotă, care este un material respirabil care nu reține umezeala. Pentru dimensiunile ghiveciului este necesar să se țină cont de cele rădăcinile plantei.

Adesea se folosesc cele din plastic, deoarece sunt mai ușoare, rezistă la șocuri și sunt ușor de transportat. Dar acest material nu este deloc respirabil și riscă să provoace putrezirea rădăcinilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel