Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Faci exerciții fizice? Această genă ajută la creșterea musculară. Iată cum se activează

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (RUN 4 FFWPU)
Sursă foto: Pexels (RUN 4 FFWPU)

O anumită genă, descoperită de curând de oamenii de știință, promovează performanțele fizice și creșterea musculară.

Alegeri prezidentiale 2024

Cercetătorii au identificat o genă care promovează forța musculară atunci când este activată de exercițiile fizice, deblocând potențialul de dezvoltare a tratamentelor terapeutice pentru a imita unele dintre beneficiile antrenamentului. Publicat în Cell Metabolism, studiul condus de Universitatea din Melbourne a arătat cum diferitele tipuri de exerciții modifică moleculele din mușchii noștri, ducând la descoperirea noii gene C18ORF25, care este activată cu toate tipurile de exerciții fizice și responsabilă pentru promovarea forței musculare, scrie Science Daily. Animalele fără C18ORF25 din studiu au avut performanțe slabe la exerciții și mușchi mai slabi.

Dr. Benjamin Parker, conducătorul proiectului, a spus că, prin activarea genei C18ORF25, echipa de cercetare ar putea vedea că mușchii devin mult mai puternici, fără ca aceștia să devină neapărat mai mari.

”Identificarea acestei gene poate avea un impact asupra modului în care gestionăm îmbătrânirea sănătoasă, bolile de atrofie musculară, știința sportului și chiar producția de animale și carne. Acest lucru se datorează faptului că promovarea funcției musculare optime este unul dintre cei mai buni predictori ai sănătății generale. Știm că exercițiile fizice pot preveni și trata bolile cronice, inclusiv diabetul, bolile cardiovasculare și multe tipuri de cancer. Acum, sperăm că, prin înțelegerea mai bună a modului în care diferitele tipuri de exerciții fizice provoacă aceste efecte de promovare a sănătății la nivel molecular, domeniul poate lucra pentru a crea noi și opțiuni de tratament îmbunătățite”, a spus dr. Parker.

VEZI ȘI - Bătrânețea începe de la picioare. Iată ce poţi face ca să te menţii tânăr şi să nu te simţi niciodată obosit

Pentru studiu au fost realizate biopsii ale mușchilor umani

În cadrul studiului, o colaborare între Dr. Parker și profesorii Erik Richter și Bente Kiens de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, echipa a reușit să identifice asemănările moleculare și diferențele dintre diferitele tipuri de exerciții fizice în biopsiile musculare umane, analizând proteinele și modul în care acestea schimbare în interiorul celulelor.

”Pentru a identifica modul în care genele și proteinele sunt activate în timpul și după diferite exerciții, am efectuat o analiză a mușchiului scheletic uman dintr-o intervenție încrucișată de exerciții de anduranță, sprint și rezistență”, a spus dr. Parker.

Modelul experimental a permis cercetătorilor să compare răspunsurile de semnalizare între modalitățile de exercițiu la același individ, în raport cu nivelul lor înainte de exercițiu. Acest lucru însemna că puteau monitoriza modul în care o persoană răspundea la diferite tipuri de exerciții direct din mușchii lor.

Este important, de asemenea, că studiul a permis echipei de cercetare să identifice genele și proteinele care se schimbă în mod constant la toți indivizii și toate tipurile de exerciții fizice, ducând la descoperirea noii gene.

CITEȘTE ȘI - Beneficiile unei sesiuni de sală într-o pastilă. Știința este din ce în ce mai aproape de acest pas

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel