Data publicării:

Noutăți despre programul ”Noua Casă”. Exemplul dat de Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM / video

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a vorbit, la DCNews, despre „Noua Casă”, un program accesat de mulți români.

„Avem un program drag românilor, 300.000 de români l-au accesat. Trei din patru credite ipotecare. Este programul Prima Casă, actualul Noua Casă. Practic, Fondul Național de Garantare a garantat 300.000 de locuințe pentru români, deci e clar că este cel mai mare parteneriat public privat”, a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Vă dau un exemplu pe persoane fizice. Avem programul Noua Casă, unde sistemul financiar bancar a finanțat cu 45 miliarde lei de când a început programul în 2009, statul român, prin Fondul Național de Garantare, a garantat cu aproape 30 miliarde lei, iar cei care nu au putut să-și achite - credite neperformante adică - au fost undeva la 0,28 la sută, adică s-au achitat practic din acel fond de risc. Nu s-a intrat în bugetul statului”, a explicat Dumitru Nancu.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă.

După cum se precizează pe FNGCIMM, „Nouă Casă” are drept obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.


Beneficiarii pot achiziționa în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

 

 

a) locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;


b) locuinţe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;


c) alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, informații de neratat la DCNews și DCBusiness

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel