Noul „spiking” se răspândește în Europa. Cazurile s-au înmulțit în Belgia, Franța și Anglia. Victimele spitalizate cu grețuri și hiperventilație
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio/ Pexels
Victimele - vreo 60 în Franţa, 20 în Anglia și vreo 40 în Belgia - susțin că au simțit o înțepătură în diferite părți ale corpului (coapse, glezne, brațe, umeri, spate) în timp ce dansau. 

Zeci de fete și băieți tineri, unii dintre ei minori, au spus că au fost înțepați de o seringă în timp ce se aflau într-un club de noapte, bar sau festival.

Mulți dintre ei au raportat simptome de stare generală de rău, cum ar fi bufeuri, amețeli, greață sau pierderea echilibrului. Acest nou „modus operandi” pare să fi apărut în Europa în urmă cu câteva luni, primele cazuri fiind înregistrate în Marea Britanie încă din septembrie.

Zeci de cazuri în Belgia

În Belgia, cazurile s-au înmulțit în ultimele săptămâni, creând panică în rândul autorităților și organizatorilor de evenimente. În timpul paradei Pride, care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, au fost semnalate două plângeri. „Belgian Pride ar dori să vă informeze că au existat rapoarte de înțepături. Dacă ați fost victima acestei practici, vă rugăm să mergeți de urgență la cel mai apropiat spital”, au transmis organizatorii pe pagina lor de Facebook.

Alte 14 cazuri au fost semnalate în timpul unui joc KU Machelen. În acest caz autoritățile au constatat „răni înțepate”, răni care ar fi putut fi provocate de un ac. Alte 4 cazuri au ajuns la autorități în urma festivalului Inc'Rock desfășurat la Incourt, în regiunea Brabant Valon, potrivit Europa Today.

În cadrul unui festival desfășurat marți la Hasselt, un total de 24 de tineri au raportat greață, hiperventilație și dureri de cap. Unii dintre ei ar fi simțit o înțepătură, dar nu toți. Zece dintre ei au fost duși la spital ca măsură preventivă pentru examinări suplimentare. Testele toxicologice au fost negative.

Ce este „spiking”

„Spiking” este atunci când cineva adaugă alcool sau droguri în băutura altei persoane, fără știrea și/sau acordul acesteia. 

Cel mai frecvent mod în care oamenii sunt drogați este prin adăugarea de alcool sau droguri în plus la băutură, fără știrea și acordul lor. Cu toate acestea, drogurile pot fi introduse în corpul cuiva și în alte moduri, cum ar fi prin injectarea cu o seringă.

Fenomenul a apărut pentru prima dată în toamna anului trecut, la începutul noului an universitar în Marea Britanie. În principal studenții au raportat că au fost drogați cu această „tehnică”.

Psihoză sau realitate?

Situația creează un climat de psihoză în țară, chiar dacă autoritățile încă întâmpină dificultăți în a determina amploarea fenomenului. Deocamdată nu au fost găsite seringi și nu au fost efectuate arestări.

Și, fără a nega existența unor fapte potențiale, mai multe elemente ridică semne de întrebare. În primul rând, investigațiile toxicologice nu au dus la nimic, în niciuna dintre probele analizate nu s-a constatat prezența medicamentelor.

Cu toate acestea, este important de subliniat că de multe ori este dificil să se dovedească prezența unei substanțe: de exemplu, substanța Ghb încetează să fie detectabilă în sânge la doar câteva ore după ce a fost administrată.

Până în prezent, nu au fost găsite seringi și nici suspecți nu au fost identificați, iar singurele dovezi care există sunt „rănile înțepate” raportate de fanii Ku Machelen.

Lipsa dovezilor a caracterizat majoritatea incidentelor de acest tip din Europa. Experții rămân oarecum împărțiți. „Este posibil, există întotdeauna o posibilitate, ca acesta să fie ceva nou despre care nu știam”, a declarat David Caldicott, un medic de urgență în farmacologie, pentru Vrt News, potrivit sursei citate.

„Dar dacă acesta este cazul aici, o numim „lebădă neagră” în jargon medical – ceva ce nimeni nu a văzut vreodată și despre care nimeni nu știe. Deci este posibil, dar nu este cea mai probabilă explicație.” a spus medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel