Cel mai nou roman al lui Mario Vargas Llosa, Cinci Colțuri, în dezbatere la librăria Humanitas
Autor: Magdalena Popa Buluc | Publicat pe: 09 dec 2016, 18:35
WhatsApp
Miercuri, 14 decembrie, ora 19:00, Editura Humanitas vă invită la Librăria Humanitas din Cișmigiu, la lansarea ediției în limba română a romanului Cinci Colțuri de Mario Vargas Llosa, apărut în traducerea lui Marin Malaicu-Hondrari, în seria de autor dedicată celebrului scriitor peruvian, deținător al Premiului Nobel pentru Literatură.

La eveniment vor vorbi Juan Pablo Artaza, șeful secției consulare al Ambasadei Peru în România, criticul literar Tania Radu, Teodor Baconschi și Marin Malaicu-Hondrari. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comănescu, directorul general al Editurii Humanitas Ficion.

Cel mai nou roman al lui Mario Vargas Llosa, Cinci Colțuri (Cinco Esquinas), deja la a treia ediție în limba spaniolă, a fost publicat în martie 2016 – an care marchează pentru autor o dublă aniversare: împlinirea vârstei de 80 de ani și sărbătorirea a 60 de ani de la publicarea primei sale povestiri.

[citeste si]

Peru, sfârșitul secolului XX, ultimele luni de dictatură a lui Alberto Fujimori și a omului său de încredere, „Doctorul" Vladimiro Montesinos – șeful serviciilor secrete. Quique Cardenas Sommerville, un respectat om de afaceri, trăiește fericit cu soția sa, Marisa, care pe neașteptate începe o aventură erotică împreună cu Chabela, prietena ei cea mai bună. Viața lui se complică periculos când Rolando Garro, directorul unui săptămânal de scandal condus din umbră de „Doctor", încearcă să-i distrugă reputația publicând fotografii compromițătoare. Nici un ingredient nu lipsește pentru ca romanul Cinci Colțuri să poată fi citit, așa cum Vargas Llosa însuși îl consideră, ca o frescă a societății peruane în vremuri tulburi: terorism, manipulare și șantaj, politică murdară în care presa e controlată de puterea abuzivă, o societate paralizată de spaimă și aflată în derivă morală, un oraș și o țară în care tot ce se-ntâmplă pare dominat de corupție, nesiguranță și neprevăzut.

„Mi s-a parut interesant sa intitulez povestea aceasta Cinci Colturi, de la numele unui cartier emblematic, intr-un fel, pentru Lima, pentru Peru si deopotriva pentru perioada in care se petrece actiunea romanului. Tema care impregneaza intreaga poveste este jurnalismul, mai ales jurnalismul senzationalist, [...] dar si celalalt chip al lui: acela de instrument al eliberarii si de pavaza morala si civica a unei societati."(Mario Vargas Llosa)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?