Data publicării:

Noul coronavirus, armă politică. Val Vâlcu, remarcă-cheie: Pe cine ajută isteria

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Noul coronavirus a cauzat o isterie la nivel global, isterie alimentată de multe ori și de presă care încearcă să speculeze politic.

Jurnalistul Val Vâlcu amintește că epidemia de gripă sezonieră, de la an la an, în funcție de agresivitatea virusului, provoacă între 500.000 și 600.000 de decese, într-un sezon epidemic iar în momentul de față statisticile nu au fost centralizate. Pe lângă acest lucru, în România spre exemplu, există doar estimări, asta deoarece nu se face testarea pentru fiecare pacient în vârstă care a decedat având alte afecțiuni cronice din cauza complicațiilor generate de gripă.

În comparație, noul coronavirus, care a debutat în același timp cu sezonul gripal, a făcut până în prezent aproximativ 3.000 de decese.

Astfel, Val Vâlcu precizează că în acest context nu se justifică isteria și panica generată de COVID-19, amintind că este clar că nu avem parte de situația din 1918, când gripa spaniolă a făcut zeci de milioane de victime la nivel global.

„Riscul de a muri într-un accident de mașină, plecând de acasă spre birou, e de sute de ori mai mare”, amintește jurnalistul. La fel ca riscul de a muri de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

De ce e alimentată panica cu privire la noul coronavirus? COVID-19, armă politică

În acest context Val Vâlcu se întreabă cui folosește această panică indusă.

Presa internațională, atât din Occident, din vestul Europei, cât și cea de peste ocean, a relatat pe larg despre COVID-19, alimentând de multe ori panica. Amintim că Donald Trump, în războiul său cu presa americană, a acuzat anumite publicații că isterizează cetățenii și pictează o situație mult mai gravă decât este în realitate, folosind noul coronavirus ca armă politică.

Mai mult, unele publicații din SUA vorbesc despre criză economică și recesiune, ambele generate de noul coronavirus, atacând astfel exact în perimetrul unde Administrația Trump a excelat: creșterea economiei.

„La un moment dat adrenalina e benefică, trebuie pusă populația în alertă la nivelul societății pentru a fi vigilentă, dar când se exagerează panica e contraproductivă. S-a ajuns la aberații precum oprirea economiei”, amintește jurnalistul. 

Acesta se întreabă ce s-ar întâmpla în cazul unei carantine globale, când nimeni nu ar mai ieși din casă timp de 14 zile. Estimările nu au fost făcute, dar impactul ar fi uriaș, oamenii ar rămâne fără locuri de muncă iar unele economii ar risca să se prăbușească.

Val Vâlcu a subliniat că există două scenarii privind noul coronavirus: În unul măsurile care se aplică acum vor avea succes, iar în alt scenariu nu se va reuși contenționarea iar noul cornavirus se va dezvolta ca o gripă sezonieră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel