Un angajat al Radioului public din Noua Zeelandă a înlocuit 15 articole despre războiul din Ucraina cu fake-news-uri rusești
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Radioul public din Noua Zeelandă a lansat o investigaţie şi a trimis în concediu un angajat după ce a anunţat că o serie de ştiri de pe site-ul său despre invazia Rusiei în Ucraina au fost editate pentru a prezenta 'o relatare falsă a evenimentelor', informează Reuters.

Radio New Zealand (RNZ), care este finanţat de guvern, dar are independenţă editorială, a corectat până duminică 15 articole de pe site-ul său, datând din aprilie 2022, din cauza a ceea ce a numit 'editare inadecvată'.

Corecţiile realizate de RNZ au indicat că editarea schimbase relatările originale pentru a prezenta ca fapte narativele pro-ruse ale unor evenimente din Ucraina. 14 din aceste ştiri fuseseră furnizate de Reuters şi una provenea de la BBC Marea Britanie.

RNZ este un client media al Reuters. Un purtător de cuvânt al ministrului neozeelandez pentru radiodifuziune şi mass-media, Willie Jackson, a declarat că ministrul a fost informat cu privire la această chestiune şi luni va primi actualizări suplimentare de la oficiali. RNZ a anunţat vineri că a luat cunoştinţă de problemă, fără a oferi detalii suplimentare, şi a început o 'investigaţie imediată'. A adăugat că un membru al personalului a fost trimis în concediu în timp ce are loc evaluarea şi, în prezent, acestuia i-a fost interzis accesul la sistemele informatice ale RNZ. Sâmbătă, directorul executiv al RNZ, Paul Thompson, a anunţat un audit extern al proceselor de editare ale RNZ, ale cărui rezultate vor fi făcut publice.

Scandalul a izbucnit după ce au fost aduse modificări într-un articol Reuters din 8 iunie despre utilizarea cuvântului 'război' în Rusia.

Articolul a fost editat pe site-ul RNZ pentru a transmite informaţii potrivit cărora, în 2014 'un guvern ales pro-rus a fost răsturnat în timpul violentei revoluţii colorate Maidan din Ucraina'. Articolul a susţinut apoi, în mod inexact, că 'Rusia a anexat Crimeea după un referendum întrucât noul guvern pro-occidental a suprimat etnicii ruşi din estul şi sudul Ucrainei'.

În realitate, preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost răsturnat în 2014 în ceea ce a devenit cunoscut drept Revoluţia Maidan, după luni de proteste declanşate de nerespectarea promisiunii sale de a crea legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Zeci de protestatari au fost ucişi de Ianukovici în timpul protestelor. Referendumul privind Crimeea este considerat o înscenare, realizată de ruși după ocuparea peninsulei, iar acuzaţii despre suprimarea etnicilor ruşi pentru a justifica declararea independenţei în estul Ucrainei de către grupările separatiste pro-ruse este falsă. De altfel, grija pentru soarta unor minorități etnice ”prigonite” este o scuză frecvent folosită de regimurile dictatoriale pentru invadarea altor țări.

Versiunea corepentru actată de pe site-ul RNZ a restabilit formularea iniţială din sursa Reuters, potrivit căreia 'conflictul din estul Ucrainei a început în 2014 după ce un preşedinte pro-rus a fost răsturnat în Revoluţia Maidan din Ucraina şi Rusia a anexat Crimeea, forţele separatiste susţinute de ruşi luptând cu forţele armate ale Ucrainei'. O rezoluţie a Adunării Generale a ONU a declarat referendumul din Crimeea ca fiind invalid, în timp ce Oficiul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat în 2014 că etnicii ruşi din Ucraina au avut pretins în mod fals că sunt atacaţi pentru a justifica intervenţia rusă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel