Nouă tehnologie în tratarea cancerului. ”Zona iradiată se necrozează în timp”. Cristina Iftode, SANADOR, vine cu informații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Thirdman)
Sursă foto: Pexels (Thirdman)
Medicul Cristina Iftode, de la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat, într-un interviu pentru DC News și DC Medical, despre cum pot evolua radiochirurgia și radioterapia stereotactică și care este perioada în care pacientul poate vedea primele rezultate. 

Medicul Cristina Iftode a vorbit despre evoluția unui pacient supus radioterapiei și în cât timp poate apărea necroza sau dispariția tumorii. 

”Pe vremuri, chirurgia clasică presupunea înlăturarea unui lob sau chiar a întregului plămân. Această chirurgie cu radiații permite secționarea sau îndepărtarea doar a zonei afectate”, a deschis Val Vâlcu subiectul. 

”Noi nu îndepărtăm, noi iradiem doar leziunea pulmonară fără să îndepărtăm țesut pulmonar din toată zona afectată, sau mai rău, din tot plămânul”, a explicat medicul Cristina Iftode în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

Sanador

Ce se întâmplă cu zona iradiată: ”În lunile succesive..”

”Ce se întâmplă cu zona iradiată, celulele de acolo mor?”, a cerut Val Vâlcu explicații. 

”Se necrozează în timp. Practic asta este acțiunea stereotaxiei în general, nu doar a radioterapiei”, a explicat medicul Iftode. 

”În creier se face o cicatrice, ce se întâmplă după?”, a întrebat gazda emisiunii. 

”Perfect! Exact așa se vede, evident, în lunile succesive, nu este un efect imediat. Noi cerem pacienților la terminarea radioterapiei un control CT, la aproximativ două, trei luni. Nu apare încă această fibroză încă acolo, această cicatrizare a tumorii, se vede la controalele succesive. Sunt anumiți pacienți la care nu mai vedem efectiv deloc tumora pulmonară, de exemplu, dar asta se întâmplă în luni bune, șase luni minimum. Depinde, evident, și de dimensiunea inițială a tumorii. Dacă vorbim de noduli foarte mici, e foarte probabil să nu îi mai vedem sau dacă îi vedem pe CT, apar ca o cicatrice, o formă stelată și vagă”, a explicat medicul. 

Te-ar mai putea interesa și articolul pe același subiect: Ce e stereotaxia. Cristina Iftode (SANADOR): Nu efectuăm nicio procedură dureroasă pentru pacient

Medicul Cristina Iftode: Aparatele de radioterapie, mult mai rapide și precise

„S-au schimbat toate în bine, dar mai ales aparatele de radioterapie care sunt mult mai rapide, precise”, a spus medicul Cristina Iftode în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

„Dacă vorbim despre această iradiere controlată, și efectele secundare sunt mai reduse? Apare greața sau apare un anumit disconfort?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu. „Depinde de localizare”, a spus medicul Cristina Iftode, explicând ulterior: „Într-adevăr, sunt anumite sedii tumorale care, dacă sunt foarte aproape de zona gastrică, duodenală, acești pacienți vor prezenta greață. Dar tipurile de efecte adverse sunt legate de localizare.” Citește continuarea AICI.

Urmărește emisiunea integrală AICI: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel