"Noua SIDA a Americilor", boala care poate cauza explozia inimii și a intestinelor
Boala Chagas, transmisă prin înțepătura unor insecte, a fost denumită de către experţi "noua SIDA a Americilor", deoarece este foarte greu de detectat, pot dura ani până ca simptomele să își facă apariția, iar răspândirea bolii este similară cu cea a HIV-ului, potrivit experţilor în boli tropicale de Colegiul Medicilor Baylor din Houston.
Boala Chagas este transmisă de insectele din specia Triatome, care introduc un parazit numit Trypanosoma în sângele persoanei muşcate. Ca şi SIDA, Chagas are o perioadă de incubare foarte mare şi este dificil sau chiar imposibil de vindecat, potrivit NYTimes.
Ea se răspândeşte foarte uşor prin transfuziile de sânge sau, mai rar întâlnit, de la mamă la copil.
Boala are două faze, una acută şi alta severă. Simptomele precum constipaţia, durerile abdominale şi problemele digestive apar în faza severă. Parazitul poate ajunge în cele din urmă la inimă, unde trăieşte şi se multiplică. La aproape un sfert din victime boala poate duce la inflamarea inimii sau intestinelor, care pot exploda.
Boala, care nu exista înainte decât în America Latina, s-a răspândit în SUA din pricina turismului şi imigraţiei, în prezent, aproximativ 300.000 de persoane din Statele Unite fiind infectate cu "noua SIDA a Americilor”.
Deși tratamentul medicamentos nu este îndelungat, de până la 3 luni, el este eficient doar dacă boala este depistată la timp. Medicamentele nu sunt la fel de scumpe ca cele pentru SIDA, dar oamenii din ţările sărace au probleme în a se trata.
Carlos Ribeiro Justiniano Chagas a descoperit pentru prima dată "Noua SIDA a Americilor", în 1909, iar potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Maryland, Charles Darwin a decedat în 1847, din cauza acestei boli, pe care ar fi contactat-o în 1820.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News