Data publicării:

Nouă schimbare la Sistemul de Garanţie-Returnare. Decizia Guvernului privind reciclarea PET-urilor care intră în vigoare pe 9 iunie

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

O nouă schimbare privind Sistemul de Garanţie-Returnare va intra în vigoare din data de 9 iunie.

Începând cu data de 9 iunie, Guvernul României a implementat noi schimbări în Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) care afectează modul în care românii reciclează PET-urile la aparatele amplasate în magazine.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 580/2024, termenul-limită pentru vânzarea produselor ambalate în sticle sau alte ambalaje vizate de SGR, dar care nu au marcajul specific SGR, a fost prelungit cu șase luni. Astfel, s-a decis că aceste produse pot fi vândute până la 31 decembrie 2024, scrie Click.ro.

VEZI ȘI: Schimbare majoră în Sistemul Garanție-Returnare. La ce trebuie să fii atent începând de astăzi, 3 iunie, atunci când duci PET-urile la reciclat

De ce a fost luată această decizie

 

Se întâmplă după ce inițial, Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021 interzicea introducerea pe piață a produselor ambalate în ambalaje nereutilizabile fără marcajul SGR după de 30 iunie 2024. Totuși, Guvernul a decis să revizuiască acest termen după ce mai mulți operatori economici au solicitat mai mult timp pentru adaptarea la noile reglementări.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025 vânzarea pe piața din România a sticlelor sau altor ambalaje nereutilizabile care nu au marcajul SGR va fi complet interzisă. Măsura se referă la ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri.

Precizăm că tot mai mulți români adună PET-uri și le duc la magazinele care au aparate de colectare de când a fost introdus Sistemul Garanție-Returnare. Astfel, acum românii care își cumpăra băuturi achită magazinului o garanție de 0,50 lei, apoi, dacă le duc la reciclat, își primesc banii înapoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel