Nouă poliţişti de la Secţia 16 acuzaţi că au torturat doi tineri din Capitală, trimişi în judecată
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Nouă poliţişti de la Secţia 16 acuzaţi că au torturat doi tineri din Capitală, trimişi în judecată / Foto: Pixabay
Nouă poliţişti de la Secţia 16 acuzaţi că au torturat doi tineri din Capitală, trimişi în judecată / Foto: Pixabay
Nouă poliţişti de la Secţia 16 acuzaţi că au torturat doi tineri din Capitală au fost trimişi în judecată.

Nouă agenţi de la Secţia 16 Poliţie din Capitală au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual şi favorizare a făptuitorului, transmite Agerpres.

Dintre cei nouă inculpaţi, unul se află în stare de arest preventiv, doi în arest la domiciliu, iar ceilalţi şase sunt plasaţi sub controlul judiciar.

Ce s-a întâmplat în septembrie 2020



Potrivit unui comunicat al Parchetului, la data de 1 septembrie 2020, în jurul orelor 01,45, agenţii de la Secţia 16 au organizat un filtru în zona străzii Calea Şerban Vodă din Capitală, context în care au fost abordaţi de doi tineri care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în plină pandemie de COVID-19.

Drept răspuns, şase dintre poliţişti, având asupra lor armamentul din dotare, l-au încătuşat pe unul dintre tineri şi l-au băgat într-o dubă, după care l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde l-au bătut şi torturat.

"În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor. În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante", spun procurorii.

 

Al doilea, tânăr abandonat pe un câmp



După ce l-au torturat, poliţiştii l-au abandonat pe tânăr pe un teren viran. În acelaşi timp, alţi doi poliţişti l-au lipsit în mod ilegal de libertate pe celălalt tânăr, în intervalul 01,45 - 02,00.

Astfel, spun anchetatorii, după ce l-au încătuşat, tânărul a fost încuiat într-o autospecială, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, după care au pulverizat spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, bărbatul a fost transportat fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, unde a fost abandonat pe o stradă întunecată.

"Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică. Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală", precizează Parchetul.

Clasarea cauzei faţă de un agent de poliţie


Prin rechizitoriu s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de un alt agent de poliţie de la Secţia 16, probele administrate în cursul urmăririi penale relevând că acesta nu a participat la săvârşirea infracţiunilor.

Potrivit unor articole din presă, cei doi tineri au murit la interval de trei săptămâni, în luna martie, însă anchetatorii nu au stabilit dacă există o legătură între decesul lor şi agresiunile exercitate de poliţişti. Primul ar fi murit din cauze aparent naturale, iar al doilea a fost găsit decedat în apartamentul unui prieten.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel