Urmărește emisiunea live
Noua politică farmaceutică a UE, la ce să se aștepte românii. Dr. Ioana Bianchi: Scopul Comisiei Europene este unul nobil!
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Dr. Ioana Bianchi, expert în politici farmaceutice în cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaţionali De Medicamente (ARPIM), a fost invitata jurnalistului Val Vâlcu în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", de la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre noua politică farmaceutică și la ce să se aștepte românii.

La Stockholm a fost lansată noua politică farmaceutică a UE. Dr. Ioana Bianchi a spus la ce să se aștepte românii: 

„Sănătatea a fost atributul politicilor naționale. Într-o oarecare măsură ea va continua să fie, dar ceea ce se dorește prin modificările legislației farmaceutice europene este ca indiferent în ce țară se găsesc pacienții, aceștia să aibă acces în același timp sau în timp similar la tratamentele inovatoare.

Deci, indiferent că se găsesc în România sau Germania, dezideratul propunerilor Comisiei Europene este ca timpul de acces să fie același.

Scopul este nobil. Să spunem că modalitatea prin care Comisia Europeană încearcă să atingă acest scop poate nu este cea mai bună, pentru că Europa se află într-o pierdere de ritm și de competitivitate față de SUA, față de China. Dacă acum 20 de ani, unul din două medicamente provenea din procesele cercetare-dezvoltare din Europa, acum doar unul din patru provin.

La fel, dacă acum 20 de ani diferența de investiții în cercetare-dezvoltare între Europa și SUA era de două miliarde de dolari, acum aceasta a crescut la aproape 25 de miliarde de dolari.

Deci, în acest context Comisia Europeană vine cu niște propuneri care, până la urmă, penalizează companiile inovatoare care nu reușesc să își lanseze produsele în termen de 2 ani în toate statele membre ale Uniunii Europene”, a precizat Ioana Bianchi.

„Deci, dacă este o companie americană sau japoneză și nu-și lansează toate medicamentele în toate statele în termen de doi ani, suferă sancțiuni financiare?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Nu sunt sancțiuni financiare, sunt sancțiuni legate de un instrument de stimulare a inovației care se cheamă - perioada de protecție a datelor. Aceasta scade de la 8 ani, cât este acum, la 6 ani”, a adăugat Ioana Bianchi în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

VEZI ȘI: Dr. Ioana Bianchi, despre medicamentele disponibile pentru România: Avem și o veste bună / video

Dr. Ioana Bianchi, expert al ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) în privința politicii medicamentelor, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre poziția României din punctul de vedere al duratei de acces la medicamente.

„Există la nivel european o asociație a producătorilor de medicamente, inovativă, ea se cheamă Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA) care face un studiu foarte interesant în fiecare an. Ia un eșantion de medicamente nou autorizate într-o perioadă de timp, ultima este 2018-2021, pentru a fi comercializate în UE și se uită în cât timp au devenit ele disponibile pacienților în fiecare țară a uniunii, un studiu comparativ. După aceea prezintă datele și arată care țări au acces rapid, care au acces întârziat, astfel încât autoritățile respective să poată lua măsuri.”, a spus economistul sanitar Radu Comșa. 

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/dr-ioana-bianchi-despre-medicamentele-disponibile-pentru-romania-avem-si-o-veste-buna-video_915818.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel