Noua lege a sănătății, în prima ședință de guvern după alegerile locale
Variantele noii Legi a Sănătății vor fi prezentate premierului în prima ședință de Guvern după alegerile locale, a declarat pentru DeCe News ministrul Vasile Cepoi.
”Inclusiv în aceste zile am discuții cu actorii din sistem, pentru a cunoaște toate propunerile și punctele lor de vedere, a spus prof. Cepoi, ministrul Sănănății. Sinteza acestor discuții va consta în câteva variante legislative, iar decizia va fi una politică. În funcție de datele pe care le vor prezenta specialiștii, cu evaluarea impactului fiecărei variante, guvernul va stabili forma finală a proiectului, pus în dezbatere publică și trimis Parlamentului”.
Nu ar trebui ca noua lege să fie votată de noul Parlament, după alegerile generale din toamnă, așa cum propusese inițial USL?
”Ca să începi reforma în 2013, trebuie pregătit terenul, adică legislația secundară, modificările de structuri și instituții, a răspuns prof. Cepoi. Mizez pe consensul la care se va ajunge în societate, a adăugat ministrul, astfel încât să avansăm cu un proiect acceptat de majoritatea românilor și să nu mai amânăm un an reformele”.
Cât s-a schimbat față de proiectul propus de Administrația Prezidențială?
”Rămân toate variantele în dezbatere, dar căutăm o formulă de consens, care să ne asigurre cel mai mare sprijin popular posibil”, a răspuns ministrul.
De ce este nevoie de schimbarea sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate, introdus în 1999-2000? Nu era mai bine să-l facem să meargă, în loc să introducem un sistem nou?
”Sistemul s-a osificat, a răspuns prof. Cepoi. S-au format comportamente pe care nu le poți schimba. Orice încercare de restructurare, în cadrul vechiului sistem, va fi anihilată de actorii sistemului, de grupurile de interese și presiune. Așa că nu-ți rămâne decât să schimbi sistemul, dacă vrei să obții rezultate. În discuțiile cu reprezentanții medicilor sau ai pacienților, ai distribuitorilor și furnizorilor de servicii, fiecare dădea vina pe celălalt. Nu se critica legea Asigurărilor, ci modul în care ceilalți acționează în cadrul acestei legi vechi. Adică se reproșau comportamentele celorlalți și nu se dorea schimbarea propriilor comportamente. Dacă nimeni nu vrea să se schimbe, și găsesc toți metode să ocolească schimbările impuse, atunci trebuie să creezi alt cadru legal, alt sistem. Așa cum s-au așezat lucrurile, nu poți schimba nimic. Trebuie o zdruncinătură ca acest angrenaj înțepenit să repornească. Vă dau un exemplu: ai pus medicii de familie să fie filtre, care să scadă internările, dar nu le dai voie decât 20 de consultații pe zi. Ambele măsuri au o motivație, dar rezultatele se anulează reciproc. Sistemul nu se poate regla, de aceea trebuie schimbat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News