Noua Constituție ar putea stabili date clare privind alegerile, spune Hunor
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că la dezbaterile privind revizuirea Constituției se poate identifica o soluție tehnică astfel încât să fie stabilită data alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale, fără ca acest lucru să însemne scurtarea mandatelor şefului statului sau parlamentarilor, ci doar eliminarea unui cerc vicios, în care, de exemplu, scrutinul legislativ, ar ajunge să fie organizat de Crăciun sau de Anul Nou.
"Cu ocazia amendării Constituţiei în acest an se poate stabili o soluţie tehnică prin care, în Constituţie, noi spunem că, aşa cum se întâmplă în mai multe state, inclusiv în SUA, că din cinci în cinci ani sau din patru în patru ani, depinde despre ce vorbim, alegerile prezidenţiale se fac tot timpul în ultima săptămână din mai sau prima săptămână din iunie şi intră preşedintele în exerciţiu după expirarea mandatului vechiului preşedinte, în noiembrie. În cazul Parlamentului, tot aşa se poate proceda, în prima săptămână sau a doua din octombrie, din patru în patru ani, se fac alegerile parlamentare şi noul Parlament începe mandatul în decembrie, când se termină mandatul vechiului Parlament, ca să ieşim din acest cerc vicios, şi peste două mandate să facem alegerile parlamentare de Crăciun şi apoi de Revelion. Eu cred că se poate stabili aşa ceva şi nu înseamnă că se scurtează mandatul preşedintelui sau al Parlamentului, să nu împingem alegerile din ce în ce mai mult spre Crăciun sau Anul Nou", a răspuns, miercuri pentru Mediafax, Kelemen Hunor, întrebat fiind cum comentează propunerea USL de devansare a alegerilor prezidenţiale.
Potrivit liderului UDMR, "Se poate ajunge la un astfel de rezultat. Noi, în UDMR, nu am discutat oficial aceste aspecte, este părerea mea, a câtorva din Uniune, şi nu avem o poziţie oficială. Dar putem să ne gândim la astfel de variante, chiar în cazul Parlamentului ne-am gândit să depunem amendamente la Constituţie, în primăvara acestui an. Nu am avut discuţii nici cu USL, nici cu PDL despre acest subiect şi urmează, după votarea bugetului, să începem dezbaterile despre Constituţie", a afirmat Kelemen, care nu vede niciun fel de impediment dacă viitoarele alegeri vor fi organizate la aceeași dată.
"Va exista o perioadă scurtă de tranziţie, aşa cum se întâmplă în mai multe state. În SUA sunt alegeri prezidenţiale tot timpul în noiembrie, iar în ianuarie preia atribuţiile noul preşedinte. Din acest punct de vedere, nu văd nicio problemă şi nici nu trebuie deschisă o dezbatere, spunând că preşedintele trebuie să plece acasă, indiferent de persoana preşedintelui, cu o jumătate de an mai repede", a spus Kelemen, menționând că există și argumente pentru devansarea alegerilor prezidențiale.
"Nu se face un an electoral 12 luni, ci cinci luni şi se pot găsi şi argumente financiare, în afara celor politice şi constituţionale. Important este, dacă găsim o soluţie, să fie una acceptată de toată lumea, pentru că nu iei nimic de la nimeni, ci stabileşti nişte reguli clare şi pe termen lung", a conchis preşedintele UDMR.
Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.
Purtătorul de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea, a afirmat, miercuri pentru Mediafax, că Traian Băsescu "nu are o poziţie oficială" referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News