Data publicării:

Nouă alertă de caniculă în Spania, după ce peste 770 de persoane au murit, în iulie, din cauza căldurii. Risc crescut de incendii

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
O mare parte din teritoriul Spaniei este, de vineri, sub avertizare de temperaturi ridicate și risc crescut de incendii forestiere.

Spania se confruntă cu al patrulea val de căldură din această vară, cu temperaturi maxime ce depășesc 40 de grade Celsius. Agenția Națională de Meteorologie din Spania a anunțat că acest val de căldură va persista până duminică sau chiar până luni, cu punctul culminant al caniculei așteptat sâmbătă, conform agenției Xinhua, citată de Agerpres.

Meteorologii au avertizat că vara aceasta aduce temperaturi extreme care nu au mai fost înregistrate în Spania de peste 30 de ani.

În luna iulie, Spania a raportat 771 de decese asociate temperaturilor extreme, cu 85 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Institutului de Sănătate Carlos al III-lea.

Ministerul de Interne al Spaniei a îndemnat cetățenii să ia măsuri de protecție și să fie precauți.

Iarna trecută a fost cea mai călduroasă din Spania din 1961 încoace, cu temperaturi mai mari cu 1,9 grade Celsius față de media obișnuită. În 2023, s-a înregistrat a doua cea mai ridicată temperatură medie, după anul 2022.

Nici în România situația nu este prea bună

După o perioadă cu temperaturi scăzute, se ajunge din nou la temperaturi caniculare.

”Ne-a traversat un front atmosferic rece care a determinat, pe lângă o scădere a valorilor termice în toată țara și chiar accentuată în jumătatea nord-estică și fenomene de instabilitate atmosferică ce au devenit intense în mod deosebit în sud-estul țării, acolo unde am avut cantități de apă însemnate, de peste 30 ... 40 l/mp”, a declarat, recent, meteorologul de serviciu, Alina Șerban, la Realitatea Plus.

”Pentru zilele următoare vom avea un curent de aer cald care va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate, în consecință se întoarce canicula. (...)  Acest episod, cel puțin conform materialelor pe care le avem la momentul acesta, va dura până la sfârșitul săptămânii și chiar și la începutul săptămânii viitoare, chiar dacă vom avea ușoare variații ale temperaturilor”, a mai spus meteorologul de serviciu.

Prognoza meteo pentru următorele patru săptămâni

Meteorologii estimează că temperaturile din România se vor menține mai ridicate decât cele normale perioadei până în prima decadă a lunii septembrie, în special în regiunile sudice și sud-vestice.

Săptămâna 12 - 19 august

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 19 - 26 august

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nord-vestice și local la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 26 august - 2 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în jumătatea vestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă. Citește prognoza meteo completă>>

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel