Nou strat de rocă, identificat de geologi. Ce secrete ascunde Terra
Geologii de la Universitatea din Utah ne-au adus mai aproape de a cunoaște secretele îngropate în scoarța terestră.
Aceștia au descoperit un nou strat de rocă sub Pământ situat între crustă și nucleu.
Pământul este alcătuit din trei straturi concentrice, asemănător unei cepe: nucleul, care este alcătuit din metale grele, mantaua alcătuită din roci topite, și crusta, cel mai subțire strat, unde domină oxizii și silicații.
Știm deja că plăcile tectonice sunt mobile și se deplasează pe suprafața mantalei cu 3-4 cm pe an. Uneori își opresc mișcarea temporar la aproximativ 1.500 de km sub suprafața terestră, fără o explicație logică. Fenomenul ar fi fost greu de urmărit, pentru că ar fi necesitat o incursiune în manta, un risc pe care nimeni nu s-a grăbit să și-l asume. În plus, fenomenul în sine durează aproximativ 300 de milioane de ani, scrie SpaceDaily.
Citește și: Ce au descoperit cercetătorii de la NASA pe planeta Marte
Așadar, Lowell Miyagi și echipa sa de savanți au găsit o alternativă. Au folosit o nicovală din diamant pentru a aplica o presiune imensă asupra rocilor din manta. Când au atins o presiune care imita condițiile de la 1.500 de km adâncime, au descoperit că duritatea rocilor crescuse de aproximativ 300 de ori. Sub acea limită de 1.500 de km, atomii rocilor începeau să se miște mai liber.
Această creștere substanțială a vâscozității a fost surprinzătoare, întrucât se credea ca variațiile sunt foarte mici în interiorul Pământului, în funcție de adâncime și de presiune. De asemenea, se pare că temperatura din interiorul Terrei este mult mai mare decât se estima, ridicându-se la mai mult de 2.100 de grade Celsius în adâncime.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News