Nou punct de trecere a frontierei: Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Leah Kelley)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Leah Kelley)
Astăzi, se deschide punctul de trecere a frontierei şi al biroului vamal Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina).

UPDATE: Deschiderea unui nou punct de frontieră între România şi Ucraina reprezintă un eveniment plin de semnificaţie care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre cele două ţări, iar în aceste momente tragice prin care trece partea ucraineană, odată cu declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse, este nevoie de solidaritate şi unitate, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului de la Bucureşti a participat alături de omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina).

"Este un eveniment plin de semnificaţie (...) care atestă relaţiile şi solidaritatea dintre ţările noastre. Într-adevăr, este primul punct de frontieră care se redeschide după mulţi ani între ţările noastre şi nu este doar un punct de trecere a frontierei între România, ci este un punct de trecere a frontierei între Ucraina şi Uniunea Europeană. În aceste momente deosebite prin care trece Ucraina, momente tragice, odată cu declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse, avem nevoie ca împreună să dăm dovadă de solidaritate şi unitate", a declarat Nicolae Ciucă.

"Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră"

El a punctat că deschiderea unui nou punct de frontieră înseamnă, practic, facilităţi pentru un tranzit mai lejer atât al cetăţenilor, cât şi al bunurilor.

"Mobilitatea persoanelor şi bunurilor în acest moment, pentru Ucraina, capătă relevanţă vitală. Afirm că are semnificaţie vitală, relevanţă vitală, în condiţiile în care, după 24 februarie, agresiunea ilegală, premeditată şi neprovocată a Federaţiei Ruse în Ucraina produce efecte şi consecinţe dezastruoase pentru cetăţenii ucraineni şi pentru Guvernul Ucrainei. Şi putem să vedem care sunt implicaţiile atât asupra statelor vecine, cât şi asupra întregului continent. Ca atare, Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, are nevoie în aceste clipe de sprijinul pe care comunitatea internaţională poate să îl acorde. Mă refer în mod deosebit la comunitatea internaţională, care împărtăşeşte aceleaşi valori: libertate, demnitate, valorile lumii internaţionale bazată pe reguli şi, desigur, dreptul fiecărui stat, dreptul suveran de a-şi decide singur viitorul", a afirmat Ciucă.

În context, premierul a anunţat că există în continuare planuri viitoare pentru facilitarea deschiderii mai multor puncte de trecere a frontierei.

"Şi există de asemenea planuri la nivelul Uniunii Europene care integrează şi în interiorul cărora trebuie să ne aliniem, astfel încât să avem o dezvoltare coerentă a acestor facilităţi. Ca atare, domnule prim-ministru, vom continua să ne coordonăm în continuare activitatea, astfel încât, aşa cum au fost prezentate cu speranţă de către cei care s-au ocupat de inaugurarea acestui punct, să reuşim ca nu peste mult timp să deschidem alte puncte de trecere a frontierei", a adăugat Ciucă.

"Guvernul României şi cetăţenii români au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă "

Premierul a reamintit că România a fost alături de Ucraina încă din primele clipe ale declanşării agresiunii şi a adresat mulţumiri cetăţenilor români care au dat dovadă de empatie şi solidaritate deplină cu poporul ucrainean.

"Atât Guvernul României, cât şi cetăţenii români au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă pentru a putea să îi sprijine în aceste momente deosebit de grele", a afirmat Ciucă.

Totodată, el a evidenţiat faptul că România a avut un rol esenţial în ceea ce a însemnat asigurarea exporturilor de grâne din Ucraina.

"Şi, pe cale de consecinţă, putem spune că ţara noastră a jucat un rol important în stabilizarea fluxurilor agroalimentare la nivel european şi global perturbate de agresiunea Federaţiei Ruse. Putem spune, în acest moment, că prin infrastructura din România, cea feroviară, rutieră, prin porturile de la Constanţa şi Galaţi, au fost exportate peste 6,5 milioane tone de grâne din Ucraina", a completat el.

Şeful Executivului de la Bucureşti l-a asigurat pe omologul său ucrainean că Guvernul român împreună cu Uniunea Europeană vor continua să sprijine Ucraina. 

___________________________________________________

Premierul Nicolae Ciucă şi omologul ucrainean, Denys Shmyhal, participă, joi, la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi al biroului vamal Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina). Hotărârea care vizează deschiderea punctului de trecere a fost aprobată miercuri de Guvern, scrie Agerpres.

"A fost aprobată hotărârea prin care a fost reglementată deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei şi a biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus - România şi Krasnoilsk - Ucraina şi modificarea Hotărârii de Guvern 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea ANAF. Este vorba despre primul punct de trecere a frontierei deschis după agresiunea militară rusă din Ucraina între Ucraina şi un stat membru al Uniunii Europene", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Potrivit lui Cărbunaru, acest punct de trecere a frontierei va viza atât traficul internaţional de persoane în regim de trafic pietonal şi rutier, cât şi cu marfă, cu program de funcţionare permanent, permiţând astfel accelerarea şi facilitarea traversării frontierei de către persoane şi mijloace de transport.

Premierul Nicolae Ciucă şi omologul ucrainean vor avea o întrevedere în partea română a punctului de trecere a frontierei Vicovu de Sus - Krasnoilsk. Ulterior, prim-ministrul Ciucă are programată o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale din Suceava, la care participă preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur. 

Citește și:

Domeniile în care va putea emite Guvernul ordonanţe, pe perioada vacanţei parlamentare din ianuarie

Potrivit notei de fundamentare, prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din ianuarie 2023, şi anume: finanţe şi economie; dezvoltare, lucrări publice şi administraţie; afaceri interne; sănătate; sport; cultură; mediu; investiţii şi proiecte europene; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Alte proiecte pe masa Guvernul

Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea OG nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a OG nr. 75/2000 privind organizarea activităţii de expertiză criminalistică, scrie Agerpres. În şedinţa de executiv va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind ajustarea preţurilor acordurilor-cadru/contractelor sectoriale de servicii de transport feroviar de cărbune pentru complexurile energetice.

Tot printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul va modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

"Astfel, pentru asigurarea accesului, fără nici o discriminare, la servicii conexe actului medical, a persoanelor cu tulburări din spectrul autist atât a persoanelor cu tulburări de sănătate mintală asociate cât şi a celor fără tulburări de sănătate mintală asociate este necesară înlocuirea din cuprinsul celor două acte normative a sintagmei 'tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate' cu sintagma 'tulburări din spectrul autist'. Totodată, prin proiectul de act normativ se defineşte termenul de servicii conexe, care pot fi acordate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative persoanelor cu tulburări din spectrul autist", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă vizează unele măsuri pentru participarea României la Fondul Alianţei Nord-Atlantice de Inovare.

Prin hotărâre de guvern, vor fi modificate normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, aprobate prin HG nr. 93/2016. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel