Data publicării:

Nou impozit pe GOSPODĂRIE. REACȚIE din mediul de afaceri: ANAF nu e pregătită

Autor: Diana Popescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ministerul Finanțelor Publice analizează introducerea unui impozit pe gospodărie, dar are în vedere și înlocuirea cotei unice cu impozitului progresiv. L-am contactat pe  Cristian Pârvan, președintele  Patronatului Investitorilor Autohtoni , pentru a discuta despre acest proiect. Surpriză însă! Acesta ne-a mărturisit că PIAROM nu a participat la consultări și că a aflat din presă despre aceste discuții.

”Procesul de consultare trebuie apreciat, dar din păcate a început într-un mod discutabil, în sensul că în loc să elaborezi o schemă și să o pui în discuție, o strecori așa în public ca informație ca toată lumea să își dea cu părerea pe ce nu vede, singura referință fiind programul de guvernare. Cu noi nu s-au consultat, probabil că au început consultările cu cei specializați în fiscalitate și care știu bine sistemele din alte țări.”, a declarat președintele PIAROM, în exclusivitate pentru DCnews.

Președintele PIAROM consideră că România ar trebui să intre în rândul țărilor care au un sistem axat pe impozitarea progresivă.

”Discuția trebuia începută din două motive: primul motiv, fie că ne place sau nu, sistemul țărilor dezvoltate nu este axat pe cotă unică, ci pe impozitare progresivă, dar nu pe trepte cum se imaginează la noi. Al doilea motiv, trebuie discutat cum facem impozitarea pe familie pentru că datorită măsurilor luate administrativ de oferire a diverselor sprijine pe persoană fizică, poți avea la nivel de familie un cumul de venituri care să descurajeze orice idee de muncă.”, a explicat Pârvan.

În programul de guvernare este luat în calcul faptul că familiile din România au niveluri diferite de pregătire, ceea ce presupune începerea unui proces de instruire și acreditare a unor consultanți specializați în completarea declarațiilor fiscale pe familie. Procesul va fi unul de durată, din acestă cauză Cristian Pârvan consideră că este imposibil ca noul impozit să fie aplicat începând cu 1 ianuarie 2018.

”După ce discutăm suficient și toată lumea își spune părerea, implementarea unui nou sistem este foarte complicată. Noi vedem că această cotă unică are mari dificultăți în a fi complet informatizată. Completarea unei declarații pe familie și operaționalizarea unui sistem în care aceștia să depună online necesită foarte multă pregătire, foarte mulți bani investiți, lucru pe care deocamdată ANAF-ul, ca instituție de prim rang care ar trebui să facă asta, arată că nu e pregătită.”, a mai spus președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni pentru DCnews.

De asemenea, implementarea acestui sistem, ar fi singura metodă prin care se pot face anumite politici publice. Să presupunem că ți-ai renovat casa, ai investit bani, tocmai de aceea statul ar putea să nu îți mai ia jumătate sau un sfert din impozitul pe venit pentru că vei consuma mai puțină căldură, ceea ce înseamnă că statul va cheltui mai puțin pe sistemul de încălzire centralizată.

Potrivit unor surse din media, proiectul de pe masa Ministerului Finanțelor Publice prevede ca începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării.

Tot de la 1 ianuarie s-ar putea renunţa la cota unică şi se va trece la un mecanism progresiv de impunere. Primele informaţii arată că veniturile sub 2000 de lei nu vor fi impozitate, cele peste 2000 de lei vor fi impozitate cu 10%, dar nu e clar cu cât vor fi impozitate veniturile cele mai mari. 

[citeste si]

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel