NOU GUVERN. Ion Cristoiu: Cine se află în spatele tuturor mişcărilor PNL
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu susține că, în spatele tuturor mişcărilor PNL privind desemnarea lui Nicolae Ciucă premier şi instalarea unui guvern minoritar cu UDMR, este preşedintele.

„Miercuri, 27 octombrie 2021, seara, un confrate cu care mai discut la telefon despre ceea ce I.L. Caragiale ar fi numit Situaţiunea, mi-a povestit c-a întrebat pe un lider PNL ce face partidul după ce negocierile cu PSD şi USRPLUS pentru trecerea prin Parlament a unui Guvern minoritar au eşuat. Întrebarea îşi avea tîlcul ei. Luni, 25 octombrie 2021, tot seara, s-a dat „pe surse” informaţia despre o întîlnire la Cotroceni a preşedintelui cu Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă despre stadiul negocierilor; şi tot „pe surse” s-a difuzat informaţia potrivit căreia Klaus Iohannis a cerut flexibilizarea mandatului primit de Nicolae Ciucă. Joi, 21 octombrie, dimineaţa, Biroul Permanent al PNL s-a întrunit de urgenţă şi l-a ales pe Nicolae Ciucă pentru propunerea de desemnare în perspectiva consultărilor de la Cotroceni. Totodată, BNP i-a dat lui Nicolae Ciucă mandatul de a negocia pentru formarea unui guvern minoritar PNL - UDMR. Luni, 25 octombrie 2021 era clar că Nicolae Ciucă nu poate forma un Guvern minoritar. Ar fi fost de aşteptat ca deplasarea la Cotroceni să aibă drept unic scop depunerea mandatului. Informaţia de „pe surse” spunea că preşedintele ar fi cerut flexibilizarea mandatului. Această informaţie, nici pînă acum confirmată oficial, continuă şi în aceste zile să fie folosită ca un baston de cauciuc administrat lui Florin Cîţu pe şira spinării.

(...) Marţi, 26 octombrie 2021, s-ar fi cuvenit ca BPN să se întrunească şi să decidă flexibilizarea mandatului. Altfel spus, Nicolae Ciucă să primească dreptul de a negocia un guvern plin cu USR sau cu PSD. Acest lucru nu s-a întîmplat. Ce spune naraţiunea? Cică Florin Cîţu, deşi Klaus Iohannis a bătut din picior, a refuzat să transpună în practică porunca de la Cotroceni şi din cauza asta Nicolae Ciucă, acum Martir al intrigilor lui Florin Cîţu, riscă să nu treacă de votul de miercuri al Parlamentului.

(...) Luînd seamă la naraţiunea cu Florin Cîţu care face şi drege, pun două întrebări de bun simţ:

a) Florin Cîţu nu e de unul singur în conducerea PNL. Echipa care l-a propulsat premier e alcătuită din personalităţi ale PNL. Dacă Florin Cîţu a refuzat să transpună în practică o indicaţie a lui Klaus Iohannis, angajîndu-se în ceva gen Revoltă contra Tatălui, de ce n-au reacţionat cei din Echipa cîştigătoare? (...) Dacă preşedintele a poruncit ca mandatul lui Nicolae Ciucă să fie flexibilizat, de ce n-au convocat membrii BPN, cei mai mulţi oameni de-ai preşedintelui, o şedinţă peste capul lui Florin Cîţu? Ca să nu mai spunem că ei puteau ieşi în spaţiul public cu mîrîieli împotriva lui Florin Cîţu.

b) Nicolae Ciucă nu poate negocia în afara mandatului dat de BPN. Dacă ar fi fost vorba o clipă de negocierea unui guvern cu USR sau cu PSD, acest lucru s-ar fi întîmplat înainte de desemnarea lui Nicolae Ciucă. O delegaţie a PNL, condusă de Florin Cîţu, ar fi negociat pe rînd cu delegaţiile USR şi PSD. E absurd să credem că premierul desemnat chiar cu un mandat flexibil putea negocia în numele PNL cedarea unei mari părţi din putere. Nu de alta, dar asta înseamnă guvern de coaliţie. Deşi BPN nu s-a întrunit marţi, 26 octombrie 2021, pentru a-i flexibiliza mandatul, Nicolae Ciucă n-a zis nimic. Potrivit naraţiunii, fusese şi el la Cotroceni cînd preşedintele dăduse o indicaţie. Ba chiar tocmai el ceruse indicaţia asta, şi deşi fusese martor al scenei bătutului din picior, nici n-a crîcnit văzînd că Florin Cîţu îl sfidează pe cel de la Cotroceni.

(...) Ştim sigur că nici acum PNL nu i-a flexibilizat lui Nicolae Ciucă mandatul. Şi că Nicolae Ciucă merge în Parlament cu un Guvern minoritar. (...) Toate semnele arată că în spatele tuturor mişcărilor PNL se află Klaus Iohannis”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său, cristoiublog.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel