Data actualizării:
Data publicării:

Nou Guvern. Chirieac: Văd o singură variantă: El, premier

Autor: Andrada Oana | Categorie: Politica
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat cel mai exploziv subiect de pe scena politică, joi, chiar înainte de noua rundă a negocierilor de la Vila Lac. 

Întrebat dacă vede o variantă care să ducă la o stingere a crizei guvernamentale și la un nou guvern, până la finalul anului, analistul Bogdan Chirieac a afirmat că „eu văd o singură variantă: Ludovic Orban prim-ministru.”

„După ședința de ieri, cred că domnul Orban are foarte mult sprijin în partid, iar contestatarii săi nu au îndrăznit, la ședință, să-i facă probleme. A venit din capul locului domnul Orban și a spus *flexibilizăm oferta noastră*”, a completat Bogdan Chirieac la Antena 3.

În continuare, analistul politic a adus în discuție faptul că în USR există „două chestiuni”: Dan Barna, despre care a afirmat că „este marea problemă în acest moment și ambițiile sale”, dar și Dacian Cioloș, „care dorește funcția de premier, funcție care nu îi va fi acordată sub nicio formă.”

Bogdan Chirieac: Cine este USR? De PLUS știm!

„Cine este USR? PLUS știm cine este: Dacian Cioloș și un sprijin enorm din partea celui de-al doilea pilon al Uniunii Europene, adică al Franței”, a mai spus Bogdan Chirieac, menționând că „dânsul este oficial împuternicit de guvernul francez” și „reprezintă un vârf de lance extraordinar de puternic.”

Totuși, Chirieac nu crede că președintele Iohannis îl va accepta pe Cioloș prim-ministru, dat fiind faptul că „își dorește, în 10 ani de mandat, să aibă într-adevăr guvernul său”. 

Prin urmare, Chirieac consideră că premierul nu va fi din altă parte decât de la PNL. 

„Cred că apropiat de președintele Iohannis este domnul Orban, ca și domnul general Ciucă, pe care sunt convins că președintele îl dorea încă de acum un an ca viitor premier. Dar din punctul de vedere al partidului, al iscusinței de a guverna, categoric Ludovic Orban este pe primul loc”, a subliniat analistul politic. 

Bogdan Chirieac: Ce vrea USR-PLUS?

Cât despre USR PLUS, analistul politic a afirmat că „USR-ul înseamnă 10% și nu e foarte clar cine mai este, astăzi, când vorbim” pentru că „Dan Barna este intens contestat în interiorul partidului.”

În schimb, la PLUS, „Dacian Cioloș n-are niciun fel de contestatari. Dânsul, cu cei 5% ai PLUS-ului, e de sine stătător. Doar că nu e rândul lui să fie premier acum.”

Chirieac: Orban a făcut o manevră splendidă 

Bogdan Chirieac a afirmat apoi că „Ludovic Orban însă a făcut o manevră splendidă! S-a retras, s-au ridicat masele *ca să-i ia gâtul*, conform tradiției românești. A stat un pic, a revenit. Băutorii de sânge la ședința de ieri au avut ciocul foarte mic. În plus, adepții lui Ludovic Orban în partid au fost fermi”, concluzionând că, „de fapt, Orban s-a reintrodus în joc.”

Analistul politic crede, de asemenea, că „singura soluție fezabilă, cel puțin pentru 12-18 luni de acum încolo” e Ludovic Orban în funcția de premier. 

Trebuie să fim pragmatici. Da, că cel mai bine ar fi să fie Angela Merkel, să preia mandatul 12 luni în România, să ne scoată din necaz... Ar fi soluția ideală, dar mi-e teamă că nu prea se poate”, a încheiat analistul politic Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel