Nou Cod Rutier. Senatorul Cosmin Poteraș: Problema nu ține de înăsprirea legislației, ci de punerea în aplicare
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Facebook Cosmin Poteraș
Foto: Facebook Cosmin Poteraș
Ordonanța Guvernului pentru modificarea Codului Rutier a fost publicată în Monitorul Oficial, noile dispoziții privind perioadele de suspendare a permisului de circulație, definirea comportamentului agresiv și cuantumul amenzilor urmând să se aplice la 30 de zile de la publicare, adică din 26 februarie.  

În acest context, senatorul Cosmin Poteraș a expus soluții pentru reducerea accidentelor rutiere cauzate și de comportamentul agresiv din trafic.

DC News: Cum vedeți noile modificări ale Codului Rutier? Vor rezolva problema accidentelor rutiere? Este suficientă creșterea amenzilor? 

'Este foarte bine că se introduce în legislație o definiție a comportamentului agresiv în trafic. Este o problemă reală, o vedem cu toții pe drumuri. Comportamentul agresiv în trafic poate fi o cauză importantă de producere a accidentelor. Consider că, la noi, problema nu ține de înăsprirea legislației, ci de punerea în aplicare. Prin urmare, definim un cadru legislativ împreună cu niște sancțiuni atașate, însă cred că ar trebui să ne uităm un pic mai jos, adică la operaționalizarea lor. De ce? Pentru că polițiștii trebuie să aibă mijloace de a identifica astfel de cazuri în trafic.', a declarat Poteraș.

'Cred că trebuie acceptate în instanță și filmările audio-video din trafic'

'Cred că trebuie acceptate în instanță și filmările audio-video din trafic, care să dovedească, să vină în sprijinul acestei măsuri. Însă nu sunt eu cel mai în măsură să spun cum se poate întâmpla acest lucru pentru că este o chestiune juridică foarte tehnică. Pentru a putea susține o anumită cauză în instanță, pe baza unui filmuleț, intrăm într-o zonă juridică, pe care pe mine personal mă depășește, dar cred că acest lucru ar trebui să fie tendința noastră, să se combată acest comportament agresiv din trafic, măcar acolo unde au fost accidente grave și există filmări. Atunci cred că Poliția va avea toate uneltele pentru a pune în aplicare legea în mod eficient.', a precizat Poteraș.

'Degeaba ne oprește Poliția și ne dă contravenții, dacă nu plătim amenzile'

'În general, sunt foarte multe prevederi în Codul Rutier, care trebuie puse în practică. Noi putem mări sancțiunile cât vrem noi de mult, dar dacă ne uităm atent la rata de încasare a amenzilor vom observa că se încadrează undeva la 20-25% în rândul persoanelor fizice. Degeaba ne oprește Poliția și ne dă contravenții dacă nu plătim amenzile. Aici este problema! Noi trebuie să ducem aceste contravenții până la capăt. Abia atunci modificările legislative vor avea sens. Repet, stăm foarte prost pe partea de operaționalizare și consider că Poliția are nevoie de mai mult sprijin.', a menționat Poteraș.

DC News: Nevoia de educație rutieră. Cine ar putea să o facă și cum?

'Nu doar mărind sancțiunile și pedepsele vom reuși să schimbăm comportamentul oamenilor. Este foarte important și să educăm. Din acest motiv, am depus și eu o inițiativă legislativă pe această temă. Am propus cursuri de conducere defensivă atunci când se solicită reducerea perioadei de suspendare, dar și la obținerea permisului de conducere, într-o formă adaptată, pentru nivelul de experiență a celui care face aceste cursuri. La începători, să fie o formă mai redusă a cursurilor, chestiuni elementare, de conștientizare, iar atunci când soliciți reducerea perioadei de suspendare, să fii obligat să faci astfel de cursuri.', a spus Poteraș.

'Pe lângă acest lucru, am propus și o sancțiune complementară, pentru neachitarea amenzii într-un interval de șase luni, în ideea în care, dacă ai primit o contravenție și nu ai plătit-o, trebuie ca statul să se îndrepte cumva împotriva ta. Nu vrei să plătești amenda, stai fără permis. Prin urmare, am impune executarea acestor contravenții până la capăt. Altfel, ne jucăm cu legi mult și bine, nu vor produce efecte în realitate. Aceasta este poziționarea mea personală, nu a partidului din care fac parte.', a conchis senatorul USR Cosmin Poteraș, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel