Data publicării:

Nou atac cu drone la granița României. Contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea a spus cum ar putea reacționa NATO

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă: REUTERS
Sursă: REUTERS
Contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea a vorbit despre atacul Rusiei în portul ucrainean Izmail.

Constantin Ciorobea, contraamiral de flotilă, a intervenit telefonic la Antena 3 CNN, unde a vorbit despre atacul cu drone al Federației Ruse asupra portului ucrainean Izmail.

„Nu poate fi exclusă în totalitatea posibilitatea ca o astfel de dronă să lovească, din greșeală, teritoriul României. Pe de altă parte trebuie să avem în vedere că în condițiile în care Federația Rusă nu are dreptul, conform manualului de la San Remo privind dreptul mării aplicabil conflictelor pe mare, din 1994, să pună în aplicare o blocadă maritimă în Marea Neagră, singur cale care îi rămâne e amenințarea navelor comerciale care se îndreaptă către porturile ucrainene, prin așa-numitele „raioane periculoase“, dar se pare că navele comerciale au trecut de această zonă. Singurul mijloc care îi rămâne Federației Ruse e lovirea porturilor de la Marea Neagră și de pe Dunăre care aparțin Ucrainei.

Eu consider că vor continua să lovească în continuare porturile, pentru a-și îndeplini obiectivul de a bloca exportul de cereale al Ucrainei“, a spus contraamiralul Ciorobea.

CITEȘTE ȘI        -         Chirieac: Când războiul din Ucraina se vede cu ochiul liber din România, avem nevoie de rachete

Ce face România dacă o dronă cade pe teritoriul țării

„În afară de întărirea supravegherii în zona maritimă, unde este deja acel avion care a monitorizat trecerea navelor comerciale către nord, trebuie instalate mijloace de supraveghere la sol, pentru monitorizarea zonei de deltă și a zonei internaționale de navigare și poate chiar dislocarea unor echipamente antiaeriene în zonă, pentru a avea posibilitatea de a răspunde în condițiile în care o dronă se va apropia de teritoriul României.

Bănuiesc faptul că toate aceste lucruri sunt în atenția Ministerului Apărării Naționale și sunt luate în vedere pentru a avea un răspuns adecvat.

Probabil că, dacă o dronă rusească ar amenința teritoriul țării, România va solicita convocarea NATO la nivel la nivel de miniștri de apărare pentru a monitoriza situația și de a se impune măsuri de atenționare a Federației Ruse pentru încetarea lovirii obiectivelor din apropierea granițelor, ba chiar solicitarea către NATO de a impune o zonă de interdicție și de a doborî tot ce zboară de exemplu la 10-20 de kilometri de România, pe teritoriu ucrainean“, a concluzionat Constantin Ciorobea.

CITEȘTE ȘI        -         Chirieac, avertisment pentru România: Mare pericol! Nu-i o poveste! ”Război la graniţă” nu mai e o metaforă. Acum e chiar pe Dunăre, despre ce vorbim?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel