Urmărește emisiunea live
Norvegia majorează surprinzător rata dobânzii
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Banca Centrală a Norvegiei (Norges Bank) a majorat principala rată a dobânzii cu un sfert de punct procentual (0,25%), o decizie surprinzătoare faţă de reducerea costului creditului anunţată de Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Centrală Europeană (BCE), dar a informat că este puţin probabilă o înăsprire suplimentară a politicii monetare, pe fondul încetinirii economiei mondiale, transmite Reuters.

Joi, Norges Bank a majorat de la 1,25% la 1,50% dobânda cheie, în linie cu estimările a 15 din cei 29 de economişti intervievaţi de Reuters. Restul se aşteptau la menţinerea costului creditului.

Este a patra înăsprire a politicii monetare decisă de Banca Centrală a Norvegiei în ultimele 12 luni, dar guvernatorul Oeystein Olsen a declarat că, ţinând cont de perspectivele economice şi de echilibrul riscurilor, "rata dobânzii va rămâne probabil la acest nivel în următoarea perioadă".

În 2020, ar putea fi şanse de 40% pentru o nouă majorare a dobânzii", a afirmat Frank Jullum, economist al Danske Bank.

Anul acesta, economia norvegiană ar urma să crească cu 2,7%, a previzionat Norges Bank, cel mai rapid avans din 2012. Inflaţia ar urma să ajungă la 2,3%, depăşind ţinta Băncii Centrale, de 2%.

Miercuri, Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 1,75% şi 2%, cea de-a doua reducere a costului creditului din 2008, pe fondul incertitudinilor privind, reducerea investiţiilor şi a exporturilor, încetinirea economiei globale şi războaiele comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel