Nominalizările la Brit Awards 2024. Care sunt artiștii ce domină topurile din Regatul Unit
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Central Cee, J Hus, Dua Lipa, Blur, Calvin Harris, Young Fathers, Dave și Little Simz se numără printre artiștii preselecționați pentru ediția din acest an a Brit Awards.

Cântăreața și compozitoarea Raye candidează pentru premii precum 'cel mai bun artist debutant', 'artistul anului' și 'albumul anului' pentru albumul său de debut, My 21st Century Blues, și are, de asemenea, două nominalizări la categoria 'cântecul anului'.

Aceasta încununează un nou început stelar pentru cântăreață, care a ajuns în fruntea topurilor la începutul anului 2023 și a fost, de asemenea, preselectată pentru prestigiosul Mercury Prize în urma unei dispute publice cu fosta ei casă de discuri în 2021.

Raye a calificat drept un "miracol" faptul că a fost anunțată că a doborât recordul Brit Awards pentru cele mai multe nominalizări primite de un singur artist într-un singur an. Anterior, recordul era de șase și era deținut în comun de Robbie Williams (1999), Craig David (2001) și Gorillaz (2002).

"În urmă cu un an și jumătate, în ceea ce privește industria, eram la pământ", a spus ea. "Scopul final a fost să găsesc cumva drumul spre Brit Awards".

Într-un mesaj adresat fanilor ei, ea a adăugat: "Vă mulțumesc din tot sufletul".

Central Cee și J Hus o urmează pe Raye cu câte patru nominalizări fiecare, în timp ce Blur, Calvin Harris, Dave, Little Simz, Olivia Dean, Young Fathers și Dua Lipa, de patru ori câștigătoare - prima vedetă care a fost dezvăluită ca fiind unul dintre artiștii din seara de anul acesta - sunt toți candidați pentru trei premii.

The Ballad Of Darren de la Blur, Beautiful And Brutal Yard de la J Hus, No Thank You de la Little Simz și Heavy Heavy Heavy de la Young Fathers concurează cu Raye pentru premiul 'albumul anului', în timp ce Little Simz și J Hus i se alătură, de asemenea, pe lista scurtă pentru 'artistul anului'.

În acest an, categoria 'celui mai bun artist' a fost dublată la 10 locuri, în urma protestelor publice, când toate cele cinci nominalizări au revenit unor artiști de sex masculin în 2023.

Mai mult de jumătate (55%) dintre nominalizările din acest an au ca protagoniste femei - fie ca artist solo, fie ca parte a unor trupe

Mai mult de jumătate (55%) dintre nominalizările din acest an au ca protagoniste femei - fie ca artist solo, fie ca parte a unor grupuri de femei - ajungând la 57% atunci când sunt incluse femeile din grupuri mixte.

Dua Lipa se află, de asemenea, pe lista scurtă pentru 'cel mai bun artist', alături de Central Cee, Dave, Fred Again..., Arlo Parks, Jessie Ware și Olivia Dean - iar la categoria cel mai bun grup, Blur și Chase & Status se confruntă cu Headie One & K-Trap, Jungle și Young Fathers.

Multe dintre aceste nume apar din nou pe lista scurtă a celor 15 piese ale 'cântecului anului' - Central Cee, ca și Raye, se află de două ori pe listă, iar Wish You The Best a lui Lewis Capaldi, Eyes Closed a lui Ed Sheeran și Miracle a lui Calvin Harris și Ellie Goulding se numără printre hiturile recunoscute.

Împotriva lui Raye pentru cel mai bun artist nou se află Mahalia, Olivia Dean, PinkPantheress și Yussef Dayes.

La categoriile internaționale, Burna Boy, Kylie Minogue, Miley Cyrus și Taylor Swift se numără printre vedetele solo aflate în cursă, în timp ce Foo Fighters, Paramore și Gabriel sunt incluse printre trupele preselecționate pentru 'grupul internațional al anului'.

What Was I Made For?" de Billie Eilish, "Water" de Tyla, "Flowers" de Cyrus, "Stick Season" de Noah Kahan și "Kill Bill" de SZA se numără printre piesele candidate la titlul de 'cântecul internațional al anului'.

Numărul categoriilor de gen - care sunt votate de public - a fost extins în acest an, fanii putându-și alege acum formația preferată de alternative/rock, pop, RnB, dance și hip-hop/grime/rap.

Becky Hill, Charli XCX, Romy, Barry Can't Swim, Casisdead, Mahalia, Jorja Smith și Cleo Sol se numără printre ceilalți artiști care vor fi premiați la aceste categorii.

În acest an, The Rolling Stones primește, de asemenea, prima nominalizare la premiile Brit după mai bine de un deceniu - pentru cel mai bun act alternativ/rock, datorită revenirii lor în topurile de specialitate din octombrie -, trupa fiind nominalizată de patru ori anterior, în 1977, 1995, 1996 și 2013.

Grupul indie-rock The Last Dinner Party - Abigail Morris, Lizzie Mayland, Emily Roberts, Georgia Davies și Aurora Nishevci - au fost deja dezvăluite ca fiind câștigătoarele premiului "rising star", care recunoaște talentele în devenire.

Ele calcă pe urmele unor artiști precum Adele, Florence & The Machine, Sam Smith, Sam Fender, Celeste și câștigătorii de anul trecut, FLO, care au primit premiul la începutul carierei lor, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel