Nominalizările Gopo 2024. Peste 100 de producţii româneşti sunt înscrise
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo 2024.

Un număr impresionant de 107 filme românești, inclusiv lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în 2023, sunt înscrise pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a acestui prestigios eveniment cinematografic.

O noutate importantă pentru acest an este introducerea a două jurii de preselecție, unul dedicat categoriei lungmetrajelor și cel de-al doilea pentru categoriile documentar și scurtmetraj. Juriul de preselecție pentru lungmetraje este alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic, inclusiv critici de film, regizori, actori și alți profesioniști relevanți din industrie.

Printre personalitățile care compun juriul se numără critici de film de renume precum Cristina Corciovescu, Mihai Fulger și Valerian Sava, regizoarele Ruxandra Ghițescu și Ioana Uricaru, actorița Ofelia Popii, precum și alți profesioniști din diverse domenii ale industriei cinematografice.

În ceea ce privește categoriile documentar și scurtmetraj, un juriu format din cinci profesioniști din industrie va avea responsabilitatea de a selecta nominalizările în aceste domenii specifice.

Din cele 107 producții înscrise, 32 de lungmetraje se află în cursa pentru nominalizarea la categoria Cel mai bun film, printre acestea numărându-se filme de succes precum "Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii" regizat de Radu Jude, "Libertate" regizat de Tudor Giurgiu, "Încă două lozuri" regizat de Paul Negoescu și multe altele.

De asemenea, 17 producții documentare și 58 de scurtmetraje, fie ele de ficțiune sau documentare, sunt înscrise pentru a concura la Premiile Gopo 2024.

Nominalizările pentru toate categoriile vor fi stabilite în luna martie, iar peste 650 de profesioniști din industria filmului românesc vor fi invitați să voteze pentru desemnarea câștigătorilor trofeelor Gopo 2024.

Gala Premiilor Gopo 2024 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications, marcând astfel o sărbătoare a excelentelor cinematografice locale și a contribuției remarcabile a industriei de film românești la cultura și arta globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel